Web Analytics

Jojo Effect Voorkomen? Dit Moet Je Doen… 6 Tips

Als jij dit artikel leest, dan is de kans groot dat jij graag blijvend wil afvallen, maar dat het je tot nu toe nog niet gelukt is. Misschien lukt het je zo nu en dan wel om een aantal kilo’s te verliezen. Na enkele weken later komen ze echter gewoon weer terug, waarna je weer van voren af aan moet beginnen. Dit is iets waar veel mensen mee te maken krijgen als ze gaan diëten, en het wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

Als jij aan een dieet begint, wil je natuurlijk voorkomen dat jij ook met het jojo-effect te maken krijgt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zal ik je hier in dit artikel mee proberen te helpen. Ik zal je uitleggen hoe het jojo-effect precies ontstaat, en hoe je ervoor kan zorgen dat je hier niet mee te maken krijgt bij het afvallen.

Hoe ontstaat het jojo-effect?

Wat het jojo-effect is zul je wel weten als je dit artikel hebt aangeklikt. Voor de zekerheid zal ik het nog even kort uitleggen. Het jojo-effect houdt in dat je steeds enkele kilo’s weet af te vallen, maar deze er na een aantal weken gewoon weer bij krijgt, en misschien nog wel zwaarder wordt dan je aan het begin was.

Op die manier raak je in een oneindige cyclus van afvallen en aankomen, als een jojo die constant op en neer gaat. Maar hoe komt het nou precies dat dit effect optreedt? Misschien zul je wel gemerkt hebben dat dit effect vooral optreedt bij zogeheten crashdiëten, ofwel diëten die erop gericht zijn om je in korte tijd zoveel mogelijk te laten afvallen.

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat deze diëten lastig vol te houden zijn. Vaak mag je maar erg weinig eten, en daar kun je in korte tijd veel mee afvallen. Op de lange termijn zul je echter weer gewoon normale hoeveelheden willen eten.

Wat nog belangrijker is, is het effect van dergelijke diëten op je stofwisseling (ook wel je metabolisme genoemd). Als je je lichaam langere tijd maar weinig voedingsstoffen geeft, dan zorg je er als het ware voor dat je lichaam “langzamer” gaat draaien om energie te besparen. Je lichaam verbrandt dan minder voedingsstoffen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Als je je lichaam geen brandstof geeft, dan leer je het om zoveel mogelijk brandstof op te slaan voor later.

[/quote]

Dat is prima als je je crashdieet lang volhoudt, maar dat lukt natuurlijk nooit. Zodra je weer meer gaat eten, worden er van de calorieën die je eet ineens veel minder verbrand, en worden er dus meer opgeslagen. Hierdoor zal je veel sneller extra kilo’s zien verschijnen dan voor je aan het dieet begon. Het is dan mogelijk dat je al je verloren kilo’s (en waarschijnlijk nog meer) weer terugkrijgt.

Waarom is het jojo-effect gevaarlijk?

Je snapt nu wat het jojo-effect is en hoe het tot stand komt, maar wat je nog niet weet is dat het ook best gevaarlijk kan zijn. Dit klinkt misschien vreemd: hoe kan een dieet nou gevaarlijk zijn? In het ergste geval is het toch niet effectief, en val je dus gewoon niet af? Ik snap hoe je dat kan denken, maar dat is helaas niet hoe het werkt, en ik zal je uit proberen te leggen waarom.

Ten eerste moet je weten dat je vaak meer aankomt dan je bent afgevallen door het jojo-effect. Elke keer dat de jojo als het ware weer “omhoog” gaat, ben je dus dikker dan wanneer je begon. Dit kan leiden tot (ernstiger) overgewicht. Overgewicht brengt vervolgens weer allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hart- en vaatziekten.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Raar maar waar: een dieet kan ervoor zorgen dat je overgewicht krijgt.

[/quote]

Deze hele cyclus van continu afvallen en weer aankomen kan ook negatieve psychologische gevolgen hebben. Gevoelens van schaamte en stress komen vaak voor, en uit onderzoek is gebleken dat ook de kans op mentale problemen, ontevredenheid en eetbuien toeneemt. Al deze klachten kunnen ook weer leiden tot meer gewichtstoename.

Als laatste is uit een aantal onderzoeken gebleken dat in extremere gevallen hartproblemen kunnen ontstaan als direct gevolg van het jojo-effect. Waarom dit zo is, is niet helemaal duidelijk (hoewel de beschadiging van cellen een veel gehoorde theorie is), maar wel weten we dat het de kans kan verhogen op hartaanvallen en beroertes.

Proberen om af te vallen via een crashdieet is dus niet alleen totaal niet effectief, maar het kan ook nog eens erg negatieve effecten hebben op je gezondheid. Genoeg redenen dus om het jojo-effect te willen voorkomen, en op een gezondere manier te proberen af te vallen. Hoe je dat precies doet, dat lees je een stukje verderop.

Hoe voorkom ik het jojo-effect? 6 tips

Als jij last hebt van het jojo-effect door het dieet dat je in het verleden hebt gevolgd, dan is het dus tijd voor een andere aanpak. Afvallen op een gezonde manier, dus zonder het jojo-effect, is heel goed mogelijk, als je maar weet wat je doet. Aan de hand van de volgende tips moet het jou zeker kunnen lukken om blijvend gewicht te verliezen:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Verlies geleidelijk aan gewicht
  • Stel realistische doelen
  • Probeer positief te blijven
  • Zorg voor een sociaal vangnet
  • Blijf genieten van je leven
  • Eet zo min mogelijk suiker

[/list]

Tip 1: Verlies geleidelijk aan gewicht

Eerder in dit artikel heb ik uitgelegd dat het jojo-effect vooral veroorzaakt wordt door het vertragen van je metabolisme. Als je je lichaam uithongert, dan verlangzaamt je stofwisseling zich, waardoor je meer vet gaat opslaan en minder calorieën direct verbrandt. Het is dan ook logisch dat als je wil afvallen zonder jojo-effect, je jezelf niet mag uithongeren.

In plaats daarvan moet je over een langere periode geleidelijk aan gewicht verliezen. Richt je ongeveer op een kilo afvallen per week en doe dit consequent over een langere tijd. Je lichaam zal hier niet te heftig op reageren en je stofwisseling wordt ook niet veranderd. Hiermee maak je het risico op het jojo-effect vele malen kleiner.

Tip 2: Stel realistische doelen

Wanneer mensen gaan proberen om gewicht te verliezen, dan denken ze vaak dat ze hiervoor hun hele leven drastisch moeten omgooien. Waar ze eerst dagenlang met een zak chips voor de bank hingen, zijn ze nu ineens elke dag aan het hardlopen en eten ze alleen nog maar salades. Hoewel ik dat enthousiasme zeker bewonder, ga je dit natuurlijk nooit volhouden.

Als je wil dat je afvalpoging een succes wordt, dan zal je realistische doelen moeten stellen. Je hele leven over een nieuwe boeg gooien lijkt misschien het meest effectief, maar uiteindelijk wil je uitkomen op een levensstijl die je ook op de lange termijn vol kunt houden. Dan is je hele levensstijl omgooien geen slim idee.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Als jij ergens voor wil gaan sparen, dan leg je toch ook niet de volgende maand ineens je halve salaris opzij?

[/quote]

Wat je beter kan doen, is langzaam en geleidelijk veranderingen doorvoeren in je leven. Je begint door een paar kleine dingen in je leven aan te passen, en je bouwt het langzaam op. Niet alleen maakt dit de verandering van je levensstijl een stuk aangenamer voor jou, het vergroot ook aanzienlijk de kans dat je het op de lange termijn volhoudt.

Tip 3: Probeer positief te blijven

Als het je niet lukt om zoveel af te vallen als je van plan was, dan kan dat leiden tot een hele hoop negatieve gevoelens, zoals schaamte, stress, neerslachtigheid of depressie. Hoewel dit begrijpelijk is, gaan deze emoties je niet helpen om ineens makkelijker af te vallen. Sterker nog: veel van deze emoties kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat eten, en dan ben je nog verder van huis.

Je kan dus beter positief blijven, maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer je in elk geval niet te richten op wat er allemaal niet gelukt is, maar focus je op wat je wél kan halen en schroef je plannen gewoon een beetje bij. Je hebt echt niet gefaald als je een week wat minder afvalt, dus probeer het je niet al te heftig aan te trekken.

Tip 4: Zorg voor een sociaal vangnet

Wanneer het afvallen wat minder gaat, of wanneer je het moeilijk vindt om je oude leefgewoonten te doorbreken, dan kan dit tot een hele hoop stress leiden. Dit kan er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat je het maar helemaal opgeeft. Een goede manier om dit te voorkomen, is het creëren van een sociaal vangnet, waarop je terug kunt vallen als het even wat minder gaat.

Als er mensen zijn bij wie je even je hart kan luchten, dan is de kans veel groter dat je door moeilijke momenten heen komt, en dat je uiteindelijk met succes afvalt. Dit kunnen vrienden, familie of andere mensen uit je omgeving zijn. Wil je dit liever niet met hen bespreken, dan zijn er ook forums waarop je online een afvalmaatje kunt vinden.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Gedeelde smart is halve smart, en dat geldt zeker ook voor afvallen.

[/quote]

Diëten zal het moeilijkst zijn als je het helemaal alleen probeert te doen, zoek dus vooral al de sociale steun die je ongetwijfeld nodig zult gaan hebben. Op die manier is de kans veel groter dat jij uiteindelijk het gewicht weet te bereiken waar je gelukkig mee bent.

Tip 5: Blijf genieten van je leven

Het gezegde “wie mooi wil zijn, moet pijn lijden” zul je vast wel eens gehoord hebben. Maar als het om afvallen gaat, is dit gezegde klinkklare onzin. Veel mensen denken dat afvallen altijd iets naars of pijnlijks is, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Sterker nog, als je je afvalpoging als iets pijnlijks ervaart, dan is de kans erg klein dat het je op de lange termijn vol zal houden.

Als je duurzaam wil afvallen, is blijven genieten van het leven erg belangrijk. Dat jij afvalt wil niet zeggen dat je niet mee uit eten kan of een drankje kan doen met vrienden. Je moet je gewoon iets meer inhouden dan normaal, en je moet de dagen erna misschien een klein beetje compenseren (nooit zoveel dat je jezelf uithongert!)

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Leuke dingen doen is niet erg, het is juist belangrijk als je je dieet vol wil kunnen houden.

[/quote]

Je moet gewoon van je leven kunnen blijven genieten terwijl je gewicht probeert te verliezen. Je kunt je wel voorstellen dat het veel makkelijker wordt om een nieuwe levensstijl vol te houden, als je niet continu het idee hebt dat je jezelf aan het martelen bent.

Tip 6: Eet zo min mogelijk suiker

Veel mensen denken dat vet het ergste is als je probeert af te vallen, en dat klinkt ook wel logisch: als je vet eet, dan zul je daar toch ook wel vetter van worden? Hoe logisch dit ook klinkt, dit is niet hoe het werkt. In werkelijkheid word je van suiker veel dikker dan van vet, omdat dit door het lichaam veel makkelijker in jouw vet kan worden omgezet.

Als er dus één voedingsstof is die je zo min mogelijk moet proberen binnen te krijgen, dan is het wel suiker. Kijk goed naar de voedingswaarde-informatie die je achterop producten vindt, en gooi zeker niet overal suiker bij omdat je dat zo lekker vindt. De meeste mensen vinden koffie en thee zonder suiker lekkerder als ze er eenmaal aan gewend zijn, dus je moet best zonder al die zoetigheid kunnen.

Hopelijk heb ik je met dit artikel duidelijk kunnen maken hoe het jojo-effect precies werkt, en waarom dit effect echt iets is wat je koste wat het kost wil vermijden. Ik hoop ook dat ik je heb laten zien dat gezond afvallen, zonder jojo-effect, echt wel mogelijk is; het duurt alleen ietsje langer.

Afvallen is een kwestie van geduld, en als je je aan de tips in dit artikel opvolgt, dan zul je zien dat de maanden voorbijvliegen.

jojo effectWat jij wilt is eindelijk eens gezond afvallen, zonder na een aantal weken weer te maken krijgen met je vervelende vriend het jojo effect. Heb ik gelijk of niet?

Lees dit artikel en je zult begrijpen hoe snel afvallen in zijn werk gaat, zonder dat het weer terug komt!

Zo Ontstaat Het Jojo Effect:

Het ontstaan van dit effect gaat op de volgende manier:

Wanneer jij het advies aanneemt van iemand om minder gezond te eten en dit ook gaat doen, zul je merken dat je elke dag een klein beetje afslankt.

Na een aantal weken ben je misschien 5 of 8 kilo afgevallen en merk je dat je bijna niets meer afslankt.

Hmm, denk je nu zou ik nog minder moeten eten? Wat je dan misschien gaat doen is nog een aantal weken bijna niets eten.

Op een gegeven moment ben je zo fut en motivatieloos dat je het hoogtijd vind om weer normaal te gaan eten.

Dit moet jij weten:

Zodra jij minder gaat eten, gaat de motor in je lichaam oftewel je stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd)steeds langzamer draaien.

Hoe minder jij eet, hoe langzamer je stofwisseling zal draaien. De motor in je lichaam doet dit om ervoor te zorgen dat jij blijft overleven.

Eet jij normaal ongeveer 1800 calorieën, dan draait je stofwisseling hierop. Eet jij 1400 calorieën dan past het zich gewoon aan, door langzamer aan het werk te gaan, zodat jij hierop kunt leven.

Wanneer jij dan op een gegeven moment weer normaal gaat eten, moet je dus niet vergeten dat je stofwisseling nog steeds erg langzaam draait.

Als je dus in ene weer heel veel gaat eten betekent dit dat je stofwisseling niet al het voeding snel zal bewerken, maar eerder zal opslaan als lichaamsvet.

Zo creëer je dus in feite het jojo effect.

In het begin van je snel af, je stofwisseling gaat langzamer draaien, jij raakt in paniek en gaat misschien nog minder eten, op een gegeven moment heb je er geen zin meer in en besluit je weer normaal te gaan eten wat ervoor zorgt dat veel voedingstoffen worden opgeslagen als vet.

Minder Eten Is Dus Niet De Oplossing!

Zodra jij dus elke keer probeert om door minder te eten af te vallen, zal je elke keer te maken krijgen met het vervelende jojo effect.

Doe Het Tegenovergestelde En Het Jojo Effect Zal Verdwijnen!

Wil je gezond en snel afvallen en vooral op een blijvende manier dan is het erg verstandig om vanaf nu te stoppen met minder eten en te starten met vaker eten.

In het artikel over je stofwisseling versnellen vertel ik je precies hoe je dagelijks moet eten om voor een verhoogde vet verbranding te zorgen.

Hoe meer en vaker jij eet, hoe sneller jij je vriend het jojo effect kwijt zult raken;)

En hoe sneller jij afslankt rond je buik!

2 gedachten over “Jojo Effect Voorkomen? Dit Moet Je Doen… 6 Tips”

Reacties zijn gesloten.