Web Analytics

Welke Natuurlijke Afslankproducten werken?

Natuurlijke afslankproducten… De naam zegt het al: afslankproducten op natuurlijke basis. Deze groep supplementen bieden ondersteuning tijdens het afvallen op een natuurlijke manier. Over het algemeen bestaan ze uit ingrediënten op basis van kruiden en planten. Maar welke natuurlijke afslankproducten werken nou echt? In deze blog leg ik je uit welke natuurlijke afslankproducten werken!

Er zijn vier verschillende soorten afslankproducten die ondersteuning kunnen bieden tijdens het afvallen: eetlustremmers, vetblokkers, koolhydraatblokkers en vetverbranders. Ik zal ze een voor een voor je behandelen.

1. Eetlustremmers

Eetlustremmers zijn de bekendste natuurlijke afslankmiddelen. Ze bieden ondersteuning tijdens het afvallen door ervoor te zorgen dat je een “vol gevoel” krijgt. De naam zegt het al: ze remmen je eetlust…

Eigenlijk zorgen ze er gewoon voor dat je lichaam denkt dat je veel hebt gegeten, maar dit eigenlijk helemaal niet zo is. Deze natuurlijke afslankproducten hebben namelijk de eigenschap om flink in volume toe te nemen zodra ze in je lichaam terecht komen. Hierdoor geven ze een verzadigd gevoel.

Over het algemeen bestaan deze natuurlijke eetlustremmers uit vezels die in staat zijn om water op te nemen. Ze zuigen zich in je maag dus vol met vocht, waardoor ze flink toenemen in volume. Ze veranderen dan in een soort stroperige gel. Deze gel kan niet worden opgenomen door het lichaam maar zorgt er wel voor dat je een vol gevoel hebt.

Een andere eigenschap van deze waterabsorberende vezels is dat ze kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ze trekken koolhydraten aan, waardoor ze langzamer worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minders snel stijgt. Dit zorgt er weer voor dat je minder zin krijgt in zoetigheid…

Een voorbeeld van natuurlijke eetlustremmers is het extract van de Nopal Cactus. Dit extract zit boordevol waterasorberende vezels die kunnen helpen de eetlust te verminderen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

2. Koolhydraatblokkers

Koolhydraatblokkers zijn ook (vaak) natuurlijke afslankmiddelen die kunnen worden gebruikt om gewichtsbeheersing te ondersteunen. Ze zorgen ervoor dat een deel van de koolhydraten die je binnen krijgt minder goed worden opgenomen. Dit komt omdat ze enzymen in je speeksel als het ware “blokkeren”.

Amylase, het enzym dat ze blokkeren, zorgt ervoor dat koolhydraten “kleiner worden gemaakt” voordat ze in je spijsvertering terecht komen. Ze zijn zo eigenlijk makkelijker op te nemen door het lichaam, omdat ze zijn opgesplitst in eenvoudigere moleculen. Door amylase te blokkeren, worden koolhydraten dus niet opgesplitst en kunnen ze niet worden opgenomen door je lichaam. En dat betekent dat ze dus ook niet kunnen worden opgeslagen als vet.

Om koolhydraatblokkers te laten werken, is het wel belangrijk om te zorgen voor een negatieve energiebalans. Weet bedoel ik hier mee? Nou… Dit betekent dat je minder calorieën moet eten dan je nodig hebt.

Een voorbeeld van een natuurlijke koolhydraatblokker is Ginseng. De wortel van deze plant kan ondersteuning bieden tijdens het afvallen door de enzymen alpha glucosidase en amylase te blokkeren.

3. Vetblokkers

De naam zegt het al… Net als koolhydraatblokkers, zijn er ook vetblokkers. Deze natuurlijke afslankproducten voorkomen dat vetten door je spijsverteringsstelsel kunnen worden opgenomen. In plaats van dat ze amylase blokkeren (zoals koolhydraatblokkers), blokkeren ze het enzym lipase. Zo kan een deel van de vetten niet worden opgenomen en verlaten via de stoelgang weer je lichaam.

Naast lipase remmers, zijn er ook vetblokkers die zich hechten aan de vetmoleculen zelf. Deze vorm van natuurlijke vetblokkers blokkeren dus niet het enzym, maar de plaatst waar het enzym zich zou binden. Zo heeft lipase alsnog niet de mogelijkheid om de vetten af te breken, waardoor ze ook niet worden opgenomen door je spijsvertering.

Ook bij vetblokkers is het belangrijk om een negatieve energiebalans aan te houden, om het effect ervan te ervaren. Wanneer je namelijk mee kilocalorieën eet dan je verbrand, is het lichaam niet in staat om overtollig vet te verbanden. Sterker nog, je lichaam gaat het juist als vet opslaan en vetblokkers kunnen dit niet tegen gaan.

Een voorbeeld van een natuurlijke vetblokker is ook het extract van de Nopal Cactus. Het extract zorgt ervoor dat het enzym lipase wordt geblokkeerd, waardoor het niet in staat is vetmoleculen af te breken.

4. Vetverbranders

Vetverbranders zijn de laatste (en misschien wel de bekendste) natuurlijke afslankproducten. Deze producten stimuleren de vetverbranding op een natuurlijke manier. Onder invloed van beweging wordt vetweefsel tot vrije vetzuren en glycerol afgebroken. Vetverbranders ondersteunen het transport van vrije vetzuren uit het bloed naar je spieren, waar ze worden verbrand voor energie.

Natuurlijke vetverbranders zijn alleen effectief in combinatie met voldoende beweging. Daarnaast is het ook belangrijk om bij het gebruik van vetverbranders een negatieve energiebalans te hanteren. Zonder deze levensstijl aan te houden, is het lichaam niet in staat vetweefsel af te breken.

Een voorbeeld van een natuurlijke vetverbrander is cafeïne. Cafeïne ondersteunt het metabolisme en bevordert het de stofwisseling.

Werken natuurlijke afslankproducten echt?

De grote vraag is natuurlijk: werken deze natuurlijke afslankproducten nou echt? Er kan er gezegd worden dat al de genoemde natuurlijke afslankproducten werken, maar wel in combinatie met een negatieve energiebalans en voldoende beweging.

Natuurlijke afslankproducten zijn dus geen wondermiddelen die helpen het gewicht te beheersen zonder er verder moeite in te steken. De basis is een gezonde levensstijl en eetlustremmers, koolhydraatblokkers, vetblokkers en vetverbranders kunnen daarnaast ondersteuning bieden bij het afvallen.