Web Analytics

Gezond En Verantwoord Afvallen Met Het Vegetarisch Dieet: 7 Tips

Wil jij ook blijvend afvallen? Heb je genoeg van het eeuwig proberen van verschillende diëten? Dan is het vegetarisch dieet geknipt voor je. Met het vegetarisch dieet val je niet alleen af, de kilo’s blijven er ook af en dat allemaal op een gezonde en verantwoorde manier.

Een vegetarisch dieet vormt de basis voor een gezonder leven. Nu zijn er natuurlijk heel veel verschillende vegetarische gerechten en mogelijkheden binnen een vegetarisch dieet. Met de 6 tips in dit artikel weet je zeker dat je het maximale uit je nieuwe, vegetarische levensstijl kunt halen terwijl de kilo’s voorgoed verdwijnen!

Wat is vegetarisch eten?

Mensen die vegetarisch eten zijn vegetariërs. Vegetariërs eten in beginsel geen vlees. In Nederland zijn er meer dan 700.000 vegetariërs, maar de ene vegetariër is de andere niet. Een paar in het oog springende voorbeelden van verschillende soorten van vegetarisch eten zijn:

[list icon=”hand-o-right” icon_color=”#69bf3b”]

  • Flexitariërs: eten maar af en toe vlees
  • Fruitariërs: Vegetariërs die geen planten willen eten die gedood zijn (eten alleen zaken die bijvoorbeeld van de boom gevallen zijn).
  • Veganisten: Vegetariers die helemaal niets eten wat van dieren afkomstig is
  • Raw-foodisten: eten alleen maar rauwe, plantaardige voeding
  • Pescetariërs: Vegetariërs die geen vlees eten, maar wel vis.

[/list]

Er gaan allerlei geruchten de ronde over wat nu wel en wat niet gezond is. Gezond eten is in ieder geval vers. Wil je meer weten over wat gezonde voeding is? Lees dan dit artikel over gezond eten.

Wat zijn de voordelen van vegetarisch eten?

Naast het feit dat vegetarisch eten geschikt is om gewicht te verliezen, zijn er een hele reeks voordelen aan het vermijden van vleesconsumptie. Hieronder heb ik 8 voordelen van vegetarisch eten op een rijtje gezet:

Voordeel #1: Je wordt minder snel ziek

Als je een vegetarisch dieet volgt, word je minder snel ziek. Dit komt doordat plantaardige voeding nauwelijks cholesterol bevat en ook maar weinig verzadigde vetten. Hierdoor heb je een veel kleinere kans om last je te krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes en diverse vormen van kanker.

Voordeel #2: Je hormoonhuishouding raakt niet verstoord

Ik hoor je denken: hormonen? Ja, in vlees zitten hormonen. Als je vlees eet, krijg je dus hormonen binnen. En die hormonen uit het geconsumeerde vlees kunnen je eigen hormoonhuishouding flink in de war schoppen. Bij mannen kan bijvoorbeeld borstvorming optreden, iets waar je uiteraard geen enkele last van zult hebben als je een vegetarisch dieet volgt!

Voordeel #3: Je antibiotica zal blijven werken

Dieren in de vee-industrie krijgen allerlei soorten antibiotica toegediend zodat ze niet ziek worden. Als je dit vlees eet, krijg je deze antibiotica zelf ook binnen. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor je gezondheid. De bacteriën die door deze antibiotica bestreden moeten worden, worden langzamerhand resistent. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat antibiotica niet meer werkt.

Voordeel #4: Kleinere kans op het oplopen van gevaarlijke dierziekten

Wellicht kun je je het nog wel herinneren. Elke paar jaar is er een epidemie van besmettelijke dierziekten. Als je door een vegetarisch dieet minder in contact komt met dierlijke producten en geen vlees eet, is de kans kleiner dat je besmet zult worden door deze dierziekten.

Voordeel #5: Je draagt niet bij aan dierenleed

In de bio-industrie komt ontzettend veel dierenleed voor. In Nederland worden er iedere dag meer dan 1,5 miljoen dieren gedood in de industrie. Dat zijn meer dan een half miljard dieren per jaar. Als je weet dat dieren ook pijn en stress kunnen ervaren, dan weet je dat je als je vlees eet medeverantwoordelijk bent voor dit leed.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Als vegetariër draag je dus bij aan een betere wereld.

[/quote]

Voordeel #6: Er blijft meer voedsel over voor mensen

Dit klinkt wellicht gek. Door geen vlees te eten blijft er meer voedsel over voor mensen. Hoe dit komt? Om vlees te kweken (dieren te laten groeien) is er ontzettend veel voer nodig. Om dit voer te produceren, is er op zijn beurt weer heel veel water nodig. Dit zorgt ervoor dat de mensheid op termijn met een zoetwatertekort gaat kampen.

Nu wordt er ook wel water gebruikt bij het produceren van producten die in een vegetarisch dieet passen, maar dit is significant minder. Met de grondstoffen die je nodig hebt om 1 persoon vlees te laten eten, kun je tot wel 20 mensen vegetarisch laten eten.

Voordeel #7: Vlees eten is erg slecht voor het milieu

Vlees eten is erg slecht voor het milieu. Het lijkt wel alsof iedereen het de hele dag over duurzaamheid heeft. De vee-industrie zorgt voor ontzettend CO2-uitstoot. De totale uitstoot in Nederland komt voor 15% voor rekening van deze industrie.

Daarnaast zorgt alle mest die deze veestapel produceert voor een verzuring van het Nederlandse landschap.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Door deze verzuring verdwijnen er veel plantensoorten en ook veel verschillende insectensoorten.

[/quote]

Voordeel #8 Vegetariërs hebben een beter humeur

In 2012 is er een studie gedaan. Er waren drie verschillende groepen: vleeseters, mensen die geen vlees, maar wel vis aten en mensen die vegetarisch aten. Al na twee weken was het duidelijk: de vegetariërs hadden ten opzichte van de anderen een veel beter humeur.

Zoals je ziet kleven er vele voordelen aan een vegetarisch dieet. Toch zijn er ook enkele valkuilen in een vegetarisch dieet, die ervoor kunnen zorgen dat de kilo’s die eraf gevlogen waren, er zo weer bijkomen. Welke dat zijn zal ik nu kort toelichten.

Welke voedingsmiddelen vormen de valkuilen in een vegetarisch dieet?

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

  • Kaas: Kaas is eigenlijk een uitstekende bron van zowel vitamines als vetten. Het vetpercentage van kaas ligt echter dermate hoog dat het verstandig is om kaas met mate te eten.
  • Deegwaren: Een product als bladerdeeg wordt in heel veel verschillende hartige recepten gebruikt. Bladerdeeg is ontzettend lekker, maar helaas ook een echte caloriebom. Daarnaast is de voedingswaarde van bladerdeeg niet bijzonder hoog.
  • Boter en/of room: Dit wordt heel vaak gebruikt in de keuken om bepaalde zaken even lekker te bakken of op smaak te brengen. Maar eten kan ook heel smaakvol zijn zonder het veelvuldig gebruik van deze echte dikmakers. Probeer eens een bouillonblokje!

[/list]

7 Tips voor het volgen van een vegetarisch dieet

Zeker in het begin kan het volgen van een vegetarisch dieet nogal een grote omslag zijn. Daarom heb ik 7 tips op een rijtje gezet die mij enorm geholpen hebben toen ik zelf begon met een vegetarisch dieet.

Tip #1: Zoek uit wat voor soort vegetariër je bent

Aan het begin van het artikel heb je al gelezen dat de ene vegetariër de andere niet is. Als je je voedingspatroon wilt veranderen, zal dit het makkelijkste gaan als je overstapt naar een patroon dat je aangenaam en lekker vindt. Ga daarom goed bij jezelf ten rade en vraag je af: welke soort vegetariër ben ik eigenlijk? Volg het antwoord op deze vraag en je zult het veel langer volhouden.

Tip #2: Stap geleidelijk af van het eten van vlees

Elk begin is moeilijk. Omdat je waarschijnlijk het grootste deel van je leven al (veel) vlees gegeten hebt, is het allesbehalve makkelijk om zomaar te stoppen met het eten van vlees. De kans dat je het niet volhoudt als je in een keer stopt (cold turkey) is vrij groot.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Daarom kan ik je alleen maar van harte adviseren om stapje voor stapje je vleesconsumptie af te bouwen.

[/quote]

Er zijn ook vegetarische diëten die met een schema werken waarin iedere week iets anders verboden of toegestaan is. Wellicht is een dergelijk schema een optie om jezelf stapje voor stapje voor te bereiden op een voedingspatroon zonder vlees.

Tip #3: Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt

Omdat je in een vegetarisch dieet sommige producten niet meer eet, zul je ook de voedingsstoffen die deze producten bevatten niet binnenkrijgen. Er zijn een aantal stoffen die je lichaam wel nodig heeft, maar waar je eventueel supplementen voor moet gaan slikken als je vegetarisch wordt. Het gaat hierbij met name om de volgende stoffen:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Calcium: belangrijk voor goede botten
  • Jodium: heb je nodig voor je schildklieren
  • Ijzer: komt vooral veel voor in rundvlees
  • Omega-3: heb je nodig om jezelf te beschermen tegen hart- en vaatziekten.
  • Eiwitten: zijn een cruciale bouwstof voor je spieren
  • Vitamine B12: zorgt voor een goede weerstand

[/list]

Houd dus goed in de gaten of je niet te weinig van deze stoffen binnenkrijgt. Als je wel tekortkomingen hebt wat deze stoffen betreft, kun je of je voeding aanpassen, of supplementen nemen om deze stoffen aan te vullen.

Tip #4: Zorg ervoor dat je gezin of je huisgenoten rekening met je houden

Het volgen van een vegetarisch dieet kan best een grote omslag zijn in je voedingspatroon. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het ontzettend fijn is als je omgeving daar een beetje rekening mee houdt. Mocht je een gezin of een partner hebben: zorg dat deze ook enthousiast wordt, misschien wil je partner zelfs meedoen!

Mocht je huisgenoten hebben, vertel hen dan in ieder geval waar je mee bezig bent. Zij kunnen hier niet alleen rekening mee houden, maar zelfs als een soort stok achter de deur fungeren, mocht je je een keer niet aan je dieet houden.

Tip #5: Ga niet alleen maar fruit eten

Van jongs af aan krijg je te horen dat fruit ontzettend goed voor je is. Dit klopt ook wel, maar wel met mate. Fruit is volgens heel veel mensen ontzettend lekker, maar dit is voor een deel ook te danken aan de grote hoeveelheden suiker er in fruit zitten. Als je gezond en bewust af wilt vallen zou ik je dus adviseren om niet overmatig veel fruit te gaan eten.

Nadat je een paar weken vegetarisch hebt gegeten, heb je vast al veel verschillende recepten uitgeprobeerd. Uiteraard zijn er recepten die je heerlijk vindt en dingen die je geen tweede keer zult maken. Probeer echter niet constant hetzelfde te eten.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Zelfs als een maaltijd hartstikke gezond is, is het niet goed voor je alleen nog maar die maaltijd te eten.

[/quote]

Tip #6 Blijf variëren in wat je eet

De kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen wordt dan erg groot.

Tip #6: Eet groenten van het seizoen

Tot slot wil ik je nog adviseren om groenten van het seizoen te eten. In het seizoen dat de groenten geoogst worden zijn ze niet alleen het allerlekkerst, ze zijn ook het goedkoopst. Bovendien bevatten groenten en fruit van het seizoen de meeste vitamines, vezels en ook mineralen. Ten slotte is het beter voor het milieu om seizoensgroenten te eten.

Hoewel een vegetarisch dieet enorm kan bijdragen aan het bereiken van je doel om af te vallen, is het belangrijk dat je je realiseert dat je, wat je ook eet, alleen kunt afvallen met een gezond voedingspatroon.  Ik raad je dan ook aan dit artikel over afvallen door middel van een gezond voedingspatroon goed door te lezen.

Conclusie

Ben jij keihard bezig om je leven te beteren en wil je vol enthousiasme beginnen aan een vegetarisch dieet? Ga zo door! In dit artikel heb je kunnen lezen welke grote voordelen er verbonden zijn aan het zijn van vegetariër. Het is niet alleen goed voor je lichaam, je gewicht en je humeur, het is ook nog eens hartstikke goed voor de wereld om je heen.

De 7 tips in dit artikel kunnen je helpen bij het volhouden van een vegetarische levensstijl. Eet dus groenten van het seizoen, blijf variëren in je voeding, eet meer dan alleen fruit, bespreek het met je omgeving, vul de voedingsstoffen aan die je eventueel tekortkomt, zoek uit wat voor vegetarisch dieet je wilt gaan volgen en bouw het langzaam op.

Je zult merken dat een vegetarisch dieet niet alleen een heel erg positieve invloed heeft op je gewicht, maar ook op je algemene gezondheid en op je humeur. Onthoud wel: afvallen is niet makkelijk. Het is en blijft een struggle. Maar ik kon het, dus ik weet zeker dat jij dit ook kan. Meer over mijn eigen ervaringen kun je hier lezen.