Web Analytics

Wat Zijn Gezonde Vetten? Top 12 Voedingsmiddelen Met Gezonde Vetten

Van vet word je dik. Dat is iets wat voor veel mensen als een paal boven water staat. Maar zo simpel is het niet. Niet alle vetten zijn namelijk hetzelfde. Als je namelijk gezonde vetten consumeert, kunnen deze zelfs een belangrijke rol spelen in een gebalanceerd dieet waarmee je snel kilo’s kunt verliezen.

Als ik wat eerder had geweten dat niet alle vetten hetzelfde zijn, had me dat een hoop moeite bespaard. Daarom wil ik graag met jullie delen wat gezonde vetten zijn en laten zien in welke voedingsmiddelen deze gezonde vetten allemaal terug te vinden zijn. Bij het eten van deze vetten hoef je je dus ook niet schuldig te voelen tegenover je dieet, ze worden namelijk deel van je dieet.

Als jij graag wilt weten wat gezonde vetten zijn en welke 12 heerlijke voedingsmiddelen deze gezonde vetten bevatten, dan raad ik je aan dit artikel te lezen. In dit artikel leg ik namelijk ook uit welk effect (naast afvallen) deze gezonde vetten nog meer op je lichaam hebben en waarom die gezonde vetten goed in een gebalanceerd dieet passen.

Wat gezonde vetten zijn (en wat het verschil is met ongezonde vetten)

Vetten zijn een onmisbaar onderdeel van ons voedingspatroon. Het is een bouwstof waar je lichaam energie uit kan halen. Vetten zijn nodig voor verschillende zaken in je lichaam zoals:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Een goed functionerend immuunsysteem
  • De opbouw van lichaamscellen
  • Het opnemen van mineralen
  • Het transporteren van vitamines

[/list]

Zoals je ziet zijn vetten dus ontzettend belangrijk. Niet alleen als stof zelf, maar ook vanwege het feit dat het andere stoffen helpt op de juiste plek in het lichaam te komen.

Niet alle vetten zijn hetzelfde. Er zijn namelijk verschillende soorten vetten. Er zijn onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten. De eerste categorie vetten (onverzadigde vetten) is vaak gezond en deze soort komt vaak voor in noten, planten of vis.

De tweede categorie vetten (verzadigde vetten) wordt vaak weggezet als zeer ongezond, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Verzadigde vetten komen vaak voor in dierlijk vet. De derde categorie vetten is transvet. Transvetten zijn vetten die gecreëerd zijn door de industrie. Transvetten zijn wel ontzettend ongezond en brengen dus schade toe aan je gezondheid.

1. Onverzadigde vetten

Zoals al gezegd, komen onverzadigde vetten vaak voor in planten, noten en vis. Deze vetten zijn vaak vloeibaar (denk aan bijvoorbeeld visolie). In beginsel zijn deze voedingsvetten meestal hartstikke gezond. Wanneer je deze vetten echter heel erg verhit, ontstaan er schadelijke verbindingen die niet goed voor je zijn. Pas dus op met het sterk verhitten van deze vetten.

Onverzadigde vetten bevatten doorgaans veel omega 3-vetten. Omega 3 is ontzettend gezond. Het draagt bijvoorbeeld bij aan:

[list icon=”thumbs-o-up” icon_color=”#00B200″]

  • Een goed werkend immuunsysteem
  • Gezonde hersenen
  • Goed werkende hart- en bloedvaten
  • Een goede vetverbranding (dit kan ook enorm helpen bij het afvallen)

[/list]

2. Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn dus dierlijke vetten. Deze komen niet alleen voor in vlees van dieren, maar ook in andere dierlijke producten (denk hierbij bijvoorbeeld aan boter en melk). Lang dacht men dat verzadigde vetten enorm slecht voor je zouden zijn en dat deze zouden leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een hoge cholesterolspiegel en overgewicht. Dit blijkt mee te vallen. Meer over de risico factoren voor hart- en vaatziekten lees je op gezondheidsplein.nl die uitgebreide informatie geeft over hart- en vaatziekten.

Wat namelijk veel belangrijker schijnt te zijn, is de kwaliteit van het product dat je consumeert. Zo kun je bijvoorbeeld beter een kip eten die zijn leven lang alle ruimte heeft gekregen en langzaam gegroeid is, dan dat je een plofkip consumeert.

Zijn verzadigde vetten dan hartstikke gezond? Nee. Verzadigde vetten komen ook vaak voor in producten die naast verzadigde vetten een hele hoop andere stoffen bevatten die je niet werkelijk zullen helpen bij het afvallen, zeker niet als je deze producten in een grote hoeveelheid consumeert. Verzadigde vetten komen namelijk ook veel voor in lekkere, maar minder gezonde producten zoals:

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

  • Taart
  • Snoep
  • Koek
  • Snacks

[/list]

Over het algemeen komen verzadigde vetten in een vaste vorm voor (roomboter is hier een goed voorbeeld van), dit in tegenstelling tot onverzadigde vetten (zoals olijfolie) die meestal in vloeibare vorm voorkomen.

3. Transvetten

Transvetten zijn enorm ongezond. Deze vetten moet je dus, zeker in een dieet, zoveel mogelijk vermijden. Transvetten zijn vetten die vroeger plantaardige vetten waren, maar in een industrieel proces zodanig verhit zijn, dat het transvetten zijn geworden. Als er transvetten in een product zitten, staat er op het etiket van het product vaak dat er ‘gehydrogeneerde plantaardige vetten’ in zitten.

Transvetten krijgen door dat proces in de industrie dus een vaste vorm. Dit zorgt er namelijk voor dat de vetten veel makkelijker te vervoeren zijn. Een blok frituurvet is een voorbeeld van een dergelijk transvet. Transvetten worden sowieso veel gevonden in voedsel dat gefrituurd is.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Nu wist je waarschijnlijk al dat je niet te veel gefrituurde snacks moet eten als je wil afvallen.

[/quote]

Maar er zijn ook producten waarbij je moeilijker kunt afleiden of er transvetten in verborgen zitten. Hierbij loop je het risico dat je omega 6-vetten binnenkrijgt. Omega 6 is in tegenstelling tot Omega 3 een soort vet dat je liever niet binnenkrijgt, of je nu op dieet bent of niet. Omega 6-vetten kunnen namelijk ontstekingsbevorderend werken, niet echt een pretje als je probeert gezond te leven.

Hier kun je nog veel meer lezen over vetten.

Het verschil tussen voedingsvet en lichaamsvet

In dit artikel heb ik het de hele tijd over vet. Net heb ik uitgelegd wat het verschil is tussen verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Er is nog een belangrijk verschil: het verschil tussen voedingsvetten en lichaamsvetten. Voedingsvetten zijn geconsumeerde vetten.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Als die niet gebruikt worden, worden ze opgeslagen of verlaten ze het lichaam via de ontlasting.

[/quote]

Als de vetten worden opgeslagen, veranderen ze in lichaamsvet. Lichaamsvet is de vetreserve die je elke dag met je meedraagt. Van deze reserve wil je zo snel mogelijk af, je wil namelijk lekker slank en strak worden. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je vet verbranden, maar omdat één gram vet wel 9 calorieën bevat, moet je 9000 extra calorieën verbranden om een kilo vet te verliezen.

Aangezien 9000 kilocalorieën heel veel is, kun je beter voorkomen dat je de verkeerde vetten eet. Mijn advies is dan ook om, als je vetten eet, zoveel mogelijk niet-verhitte onverzadigde vetten te eten. Later in dit artikel zal ik 12 verschillende voedingsmiddelen met gezonde vetten noemen. Lees ook over een cholesterolverlagend dieet

Welk effect gezonde vetten op je lichaam hebben

Gezonde vetten kunnen de cholesterolspiegel in ons lichaam enorm verbeteren. Er zijn verschillende soorten cholesterol. De ‘slechte’ variant (LDL-cholesterol) en de ‘goede’ variant (HDL-cholesterol). Onverzadigde vetten bevatten HDL-cholesterol. Dit cholesterol breekt de slechte LDL-variant af en heeft dus een positief effect op je cholesterolspiegel.

Het slechte LDL-cholesterol bestaat namelijk voornamelijk uit weinig eiwitten en veel vet, terwijl de goede variant, HDL-cholesterol, uit het omgekeerde bestaat: veel eiwitten en weinig vet. Een hoog cholesterolgehalte kan ervoor zorgen dat je aderen dichtslibben, dus het is belangrijk om je cholesterolspiegel te monitoren. HDL-cholesterol past daarom goed in een gezonde levensstijl.

Omdat dit artikel over gezonde vetten gaat, komt cholesterol in dit artikel maar heel kort aan de orde. Als je meer wil weten over manieren om je cholesterol te verlagen, dan raad ik je aan om dit artikel goed door te lezen.

Top 12 voedingsmiddelen met gezonde vetten

Vette vis

Vis is niet alleen ontzettend lekker, het past ook nog eens uitstekend in een dieet. Vissoorten als zalm, forel of makreel zijn vette vissoorten. Deze vissoorten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Het is aan te raden om minimaal twee keer per week vette vis te eten, ook in een dieet.

Avocado

Avocado’s zijn ontzettend lekker. Meer dan 80% van de avocado bestaat uit vet: veelal meervoudig onverzadigde vetten met veel omega 3. Daarnaast is het een bron van vezels, mineralen en vitamines. Avocado’s zijn heerlijk op een broodje, in de salade of als guacamole. Er zijn echter nog veel meer gezondheidsvoordelen. Welke? Lees hier  verder.

Lijnzaad gemalen

Lijnzaad is een ontzettend goede bron van gezonde vetten. Er is echter een probleem: lijnzaad wordt niet verteerd in het lichaam. Daarom moet lijnzaad eerst gemalen worden, voordat je het consumeert. Een echte aanrader is om gemalen lijnzaad toe te voegen aan je yoghurt. Lijnzaad is overigens makkelijk zelf te malen, bijvoorbeeld met een koffiemolen.

Zaden

In zaden zitten ontzettend veel gezonde vetten. Een zaad dat ik hier extra onder de aandacht wil brengen, is chiazaad. In chiazaad zit echt ontzettend veel omega 3. Zaden in het algemeen, en chiazaad in het bijzonder, zijn ontzettend lekker in je smoothie of voor door een lekkere salade.

Noten

Noten bevatten ook veel omega 9-vetzuur. Dit is het vetzuur dat olijfolie (zie hieronder) ook zo ontzettend gezond maakt. Daarnaast bevatten walnoten ook veel omega 3. Als je noten gaat eten in het kader van je dieet, doe je er het beste aan als je niet-gezouten, rauwe en ongebrande noten eet. Zelfs pindakaas is een optie, zolang er geen transvetten in zitten.

Olijfolie

Olijfolie bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren en is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn ontzettend goed voor je, zoals je hier kunt lezen. Let wel op: hoe zuiverder de olijfolie, hoe minder geschikt de olie is om te bakken. Olijfolie is heerlijk voor in de salade of om mee te koken.

Bonen

De meeste mensen zullen bonen vooral kennen als een voedingsmiddel dat rijk is aan eiwitten. Naast veel eiwitten bevatten bonen echter ook een flinke hoeveelheid gezonde vetten. Denk dus eens aan een heerlijke bonensalade als je de volgende keer een gezonde salade wil maken.

Eieren

Hoewel eieren al een natuurlijke bron van omega 3 zijn, zijn er zelfs speciale omega 3-eieren. De kippen die deze eieren leggen zijn dan namelijk gevoed met lijnzaad, wat zorgt voor een hoger omega 3-gehalte in het ei.

Groenten

Ook in groente zit veel omega 3. Niet alleen in groene bladgroenten is deze stof volop te vinden, maar ook groenten als paprika, spruitjes en bloemkool.

Kokosolie

Hoewel kokosolie voor bijna 90% uit verzadigd vet bestaat, is het toch gezond. Kokosvet heeft namelijk een unieke samenstelling en wordt niet zo snel door je lichaam opgeslagen als lichaamsvet. Dit maakt kokosolie ook bij uitstek geschikt om mee te bakken. Lees hier nog veel meer over de gezondheidsvoordelen van kokosolie.

Ghee

Dit is waarschijnlijk het eerste product in deze lijst waar je nog niet van gehoord hebt. Ghee is geklaarde boter (uit India). Deze boter heeft een lekkere, nootachtige smaak en door het unieke productieproces kan ghee tegen veel hogere temperaturen. Ook is ghee een rijke bron van de vitamines A, D, E en K.

Hummus

Hummus is heerlijk! Het zit boordevol onverzadigde vetten. Daarnaast zijn peulvruchten (hummus is gemaakt van kikkererwten) ook nog goed voor je bloedsuikerspiegel omdat het heel erg trage koolhydraten zijn. Wil je de gezondste hummus proeven? Maak dan zelf hummus! Zelfgemaakte hummus bevat doorgaans minder calorieën.

Andere voordelen van gezonde vetten

Eerder in dit artikel heb ik al aangegeven dat gezonde vetten verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Zo voorkomt een gezond voedingspatroon het dichtslibben van aderen en de ongezonde toename van buikvet. In producten als olijfolie zitten zelfs ingrediënten zoals flavonoïden, en polyfenolen die bepaalde vormen van kanker (zoals darmkanker en borstkanker) tegengaan.

Mocht je nou nog meer willen weten over de gezondheisvoordelen van olijfolie, dan kan ik je dit artikel enorm aanraden. Hier wordt namelijk ook verder uitgelegd welke soort olijfolie nou het beste is.