Web Analytics

Het Cambridge 500 Dieet: 2 Voor- En 3 Nadelen + Ervaringen

Als jij besloten hebt dat je af wilt gaan vallen, dan hoopte je misschien dat die moeilijke beslissing de laatste was. In de praktijk ben je dan echter pas net begonnen. Er zijn namelijk letterlijk duizenden afvalmethodes en diëten in omloop, waaruit jij een keuze zal gaan moeten maken. Maar waar vind je nou echt betrouwbare informatie over deze diëten?

Dat is precies waar ik jou mee wil gaan helpen. In dit artikel zal ik me richten op het Cambridge 500-dieet. Is dit een effectief dieet? Wat zijn er de voor- en nadelen van? En wat voor ervaringen hebben anderen er eigenlijk mee? In dit artikel zal ik je antwoord geven op deze en meer vragen, zodat jij kan bepalen of dit iets voor jou is.

Wat is het Cambridge 500-dieet precies?

Tegenwoordig zijn er meer diëten op de markt dan een mens in zijn hele leven zou kunnen uitproberen. Al deze diëten mikken op een specifieke manier van afvallen. Voordat ik je ga vertellen wat er wel en niet goed is aan het Cambridge 500-dieet, leek het me daarom een goed idee om even uit te leggen wat dit dieet precies inhoudt, en wat voor manier van afvallen het probeert te bevorderen.
Het Cambridge 500-dieet is rond 1970 bedacht door Dr. Alan Howard. Hij werkte op dat moment aan de Universiteit van Cambridge en was op zoek naar het ideale dieet om af te vallen. Hieruit kun je wel afleiden dat de Cambridge-methode met een wetenschappelijke benadering is bedacht.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Dit geeft reden om het dieet serieus te nemen, maar een “perfect” dieet bestaat niet: er zijn altijd voor- en nadelen.

[/quote]

Het Cambridge 500-dieet brengt je lichaam in een staat van ketose. Als je lichaam in ketose is, haalt het maar weinig energie uit je voeding. Je lichaam krijgt energie door het verbranden van lichaamsvet. Dat het verbranden van je lichaamsvet tot afvallen leidt, zal ik je niet hoeven uitleggen.

Deze staat bereik je door langere tijd veel minder calorieën binnen te krijgen dan normaal. Bij het Cambridge 500-dieet hoef je zelf geen calorieën te tellen. Het dieet schrijft namelijk precies voor wat je moet eten, zodat je daar zelf niet over na hoeft te denken. Programma’s beginnen al vanaf 440 calorieën per dag.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Bij het Cambridge 500-dieet eet je soms meer dan vier keer zo weinig als je op een dag verbruikt.

[/quote]

Of jij ook 440 calorieën per dag moet gaan eten, is niet te zeggen. Het Cambridge 500-dieet is namelijk niet in de winkel of online te koop. Als je aan dit dieet wil doen, zul je verplicht zijn om eerst een bezoek te brengen aan een zogeheten Cambridge Weight Plan consultant, die met jou een gepersonaliseerd plan zal gaan opstellen.

Wat zijn de voordelen van het Cambridge 500-dieet? 2 voordelen

Zoals ik eerder al even noemde, heeft ieder dieet zo zijn voor- en nadelen, en het Cambridge 500-dieet is daar absoluut geen uitzondering op. Daarom zal ik de belangrijkste voor- en nadelen van dit dieet in de rest van dit artikel gaan bespreken. Zo kun jij zelf bepalen of je de nadelen tegen de voordelen vindt opwegen of niet.

Aangezien ik mezelf graag als een optimist zie, zal ik beginnen met de volgende voordelen:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  •           Het Cambridge 500-dieet zorgt voor snel gewichtsverlies
  •           Door de persoonlijke coaching houd je het Cambridge 500-dieet makkelijker vol

[/list]

Voordeel 1: Het Cambridge 500-dieet zorgt voor snel gewichtsverlies

Als mensen willen afvallen, dan willen ze graag zo snel mogelijk resultaat zien. Veel mensen vinden het dan ook bijzonder irritant dat er tegenwoordig steeds meer recepten zijn die geen snelle manier van afvallen bieden, maar alleen een methode om over langere tijd steeds meer gewicht te verliezen. Dit is misschien makkelijker en gezonder, maar snel resultaat zal je er niet door zien.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Langzaam afvallen is prima, maar niet als jij over een paar weken je nieuwe lichaam op het strand wil showen.

[/quote]

Als jij een van deze mensen bent, dan heb ik goed nieuws voor je. Het Cambridge 500-dieet is daadwerkelijk een effectieve methode om zeer snel af te vallen. Door niet alleen weinig te eten, maar je lichaam ook nog eens in die eerdergenoemde ketosetoestand te brengen, kun je soms zelfs wel 2 kilo per week afvallen. Er zijn maar weinig diëten waarmee je zo snel zulk resultaat bereikt.

Hier moet ik wel bij zeggen dat die 2 kilo per week een wat hoge inschatting is. Over het algemeen kun je verwachten om per maand zo’n 4 tot 8 kilo af te vallen. Alsnog is een kilo per week helemaal niet slecht, en je zult ook dan snel zichtbaar resultaat zien.

Voordeel 2: Door de persoonlijke coaching houd je het Cambridge 500-dieet makkelijker vol

Zoals eerder al aangegeven, kun je het Cambridge 500-dieet niet zomaar kopen: je moet eerst in contact treden met een consultant. Deze consultant stelt met jou een persoonlijk plan op, en alleen via die consultant kun je de Cambridge-producten kopen die je nodig hebt voor het dieet. Ook zal hij of zij regelmatig gesprekken met jou hebben en je dieetschema daarop aanpassen.

Dit maakt het misschien wat hoogdrempelig om aan dit dieet te beginnen, maar er zit ook een belangrijk voordeel aan. Doordat je regelmatig met je consultant over je dieet en je voortgang kan praten, wordt het Cambridge 500-dieet een stuk makkelijker vol te houden. Dit is zeker zo vergeleken met andere diëten van een vergelijkbare intensiteit.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Als je een probleem in je eentje aanpakt, dan is je kans van slagen aanzienlijk kleiner.

[/quote]

Je consultant zal niet alleen je voortgang meten en je schema aanpassen, maar ook echt naar je luisteren. Zo nu en dan kan de consultant je handige feedback geven, en je aanmoedigen op momenten dat het je even wat moeilijker afgaat. Op die manier helpt hij of zij je om je motivatie terug te vinden, waardoor de kans een stuk groter is dat je het dieet blijft volhouden.

Wat zijn de nadelen en risico’s van het Cambridge 500-dieet? 3 nadelen

Je hebt net dus kunnen lezen dat er enkele belangrijke voordelen aan het Cambridge 500-dieet zitten ten opzichte van andere diëten. Maar je voelt het natuurlijk al aankomen: dat is niet het gehele verhaal. Er kleven ook enkele belangrijke nadelen aan deze afvalmethode, die ik hierna zal gaan bespreken.

De volgende nadelen zijn naar mijn idee het belangrijkst:

[list icon=”times” icon_color=”#D90000″]

  •           Het Cambridge 500-dieet kan ook je spieren verbranden
  •           Op de lange termijn is het Cambridge 500-dieet niet effectief
  •           Je zal je zwak, hongerig en futloos voelen door het Cambridge 500-dieet

[/list]

Nadeel 1: Het Cambridge 500-dieet kan ook je spieren verbranden

Als je hebt gelezen wat ik eerder in dit artikel zei over ketose, zal je daar misschien wel een beetje van geschrokken zijn. Het kan toch niet gezond zijn om je lichaam langere tijd te weinig calorieën te geven, en het als het ware uit te hongeren? Daar moeten toch ook wel belangrijke nadelen aan zitten? Die angst moet ik helaas bevestigen.

Uit onderzoek van de University of California, Berkeley blijkt dat je lichaam in een staat van ketose niet alleen je lichaamsvet verbrandt, maar dat het vaak ook spieren verbrandt. Je lichaam gaat dus compenseren voor het tekort aan calorieën door je spieren “aan te vreten”. De spiermassa die je hiermee verliest, is permanent verloren, en kun je dus nooit meer terugkrijgen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Je wilt natuurlijk afvallen, maar je eigen spieren opeten lijkt hiervoor niet de beste manier.

[/quote]

Dit zorgt natuurlijk voor een sterk en permanent verlies van kracht, maar ook voor afvallen kan het in de toekomst erg nadelig zijn. Spieren gebruiken namelijk erg veel calorieën om te functioneren. Als je deze spieren gaat verteren, zal je in de toekomst dus minder energie gebruiken en minder vet verbranden. Dit zorgt ervoor dat je sneller dik wordt.

Nadeel 2: Op de lange termijn is het Cambridge 500-dieet niet effectief

Misschien heb je wel eens van de term crashdieet gehoord, een term waar Cambridge 500 wat mij betreft zeker onder valt. Een crashdieet is een dieet waarbij je korte tijd heel weinig eet, om vervolgens heel snel af te vallen. Als je hier wel eens van hebt gehoord, dan zul je ook wel gehoord hebben dat crashdiëten op de lange termijn niet effectief zijn. Helaas is Cambridge 500 hierop geen uitzondering.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Het Cambridge 500-dieet is een paar weken keihard lijden voor maar een paar weken resultaat.

[/quote]

Door een tijd lang veel te weinig te eten, laat je je lichaam als het ware “wennen” aan de lage hoeveelheid voedsel. Hierdoor gaat het efficiënter worden in voedingsstoffen uit je eten halen. Als je dan weer normaal gaat eten, zul je ineens veel sneller aankomen dan eerst.

Tegen de tijd dat je lichaam weer gewend is aan meer eten, ben je alweer lang en breed terug op je oude gewicht, of weeg je zelfs meer. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd. Dit effect is vooral zichtbaar bij hele zware diëten, zoals het Cambridge 500-dieet.

Nadeel 3: Je zal je zwak, hongerig en futloos voelen door het Cambridge 500-dieet

Als je lichaam enige tijd in een toestand van ketose verkeert, dan zal je dit echt wel gaan merken. Als je consequent te weinig eet, dan zal je lichaam hiervoor gaan compenseren door zo min mogelijk energie te verbruiken. Hierdoor ga je je zeer zwak voelen, en bovendien ook futloos. Je hebt nergens zin in, omdat je nergens de energie voor hebt.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Het is misschien een open deur intrappen, maar 440 calorieën per dag is niet genoeg voor je lichaam om goed te functioneren.

[/quote]

Daarnaast zal je ook gewoon last hebben van een erg vervelende (of soms zelfs pijnlijke) honger. Je lichaam schreeuwt als het ware om meer calorieën, maar die wil jij het niet geven. Al deze gevoelens bij elkaar maken dit dieet erg moeilijk, en bovendien lastig vol te houden.

Wat zijn de ervaringen van anderen met het Cambridge 500-dieet?

Voordat je aan een dieet begint, is het ook wel goed om te weten wat de ervaringen van anderen ermee zijn. Als een dieet voor de meeste mensen niet werkt, dan is dat een goede reden om er zelf ook niet aan te willen beginnen. Dit is helaas wat het geval lijkt te zijn bij het Cambridge 500-dieet.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Als je op internet leest dat een bepaalde auto vaak ontploft, dan koop je die auto toch ook niet omdat het bij jou wel mee zal vallen?

[/quote]

Wanneer je op internet een beetje rondkijkt, vind je erg veel negatieve ervaringen. Wat je het vaakst hoort, is dat mensen niet blijvend gewicht verloren, en dus snel weer aankwamen zodra ze klaar waren met het dieet. Vaak proberen mensen het dieet wel vier of vijf keer uit, tot ze tot de conclusie komen dat het op de lange termijn echt geen goede optie is om af te vallen.

Ook noemen veel gebruikers van het dieet de honger die ze met dit dieet lijden, wat het moeilijk maakt om het dieet vol te houden. Daarnaast voelen veel mensen zich zwak en futloos door dit dieet. Dit ervaren zij in zo ernstige mate dat het volgens hen het eigenlijk niet waard is om er überhaupt aan te beginnen. Als je op de ervaringen van anderen afgaat, dan lijkt het Cambridge 500-dieet dus op zijn zachtst gezegd niet zo geweldig.

Conclusie: zou ik Cambridge 500 aanbevelen om af te vallen?

Als je dit artikel zo leest, dan denk je waarschijnlijk dat de voordelen van Cambridge 500 niet opwegen tegen de nadelen, en ik kan me daar eigenlijk alleen maar bij aansluiten. Met dit dieet doe je jezelf een hoop onnodig leed aan, en op de lange termijn zal je merken dat het totaal niet effectief is.

Ik kan het Cambridge 500-dieet dan ook alleen maar afraden. Enkel als je écht in zeer korte tijd veel wil afvallen, en het je niet uitmaakt als het er daarna snel weer aan komt, zou het geschikt kunnen zijn. Maar ook dan gelden de eerdergenoemde nadelen nog, zoals de ernstige honger en futloosheid.