Web Analytics

Gezond Drinken: 7 Meest Gezonde Drankjes + 7 Grootste Dikmakers

Je had zo’n goed voornemen: van de suikers afblijven en voor gezonde varianten gaan. In de supermarkt ben je enthousiast op zoek gegaan naar gezonde ingrediënten voor voedzame maaltijden en gezonde tussendoortjes. Fruit, groente, vis en zelfs nootjes passeerden de revue. En dan toch betrap je jezelf erop dat je het niet kon weerstaan een pitstop te maken bij de snackbar na je werk.

Om het jou dan wat gemakkelijker te maken, zou je je in eerste instantie kunnen focussen op drankjes. Want het zou je nog kunnen verbazen hoeveel calorieën er in één drankje verstopt kunnen zitten. Door deze alvast te vervangen door gezonde, caloriearmere varianten zal je dus al een flinke stap in de juiste richting kunnen zetten. Hoe je dat precies aanpakt, lees je in dit artikel!

Waarom suiker zo verslavend is

Maar wat maakt het dan toch o-zo lastig om suiker te weerstaan? Want je hebt het zelf al aan den lijve ondervonden – je neemt je voor om (toegevoegde, slechte) suikers uit je leven te bannen, tot je weer eens oog in oog komt met die zoete speciaalkoffie of een bak Ben & Jerry’s.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Al die toegevoegde suikers zijn je grootste vijand, en toch omarm je ze alsof ze je beste vrienden zijn.

[/quote]

Tijd om uit te zoeken waar jouw onvermogen om suikers te weerstaan vandaan komt dus. Hopelijk kan je zo uiteindelijk beter weerstand bieden tegen de verleiding die suiker vormt.

Verslaafd aan suiker

Ergens is jouw behoefte aan suiker heel makkelijk te verklaren. Hoe meer suiker je eet, hoe meer behoefte je eraan gaat krijgen. Je lichaam wordt dus als het ware verslaafd aan die toegevoegde suikers. Het gaat er cravings naar krijgen. Tekenen dat je lichaam verslaafd is aan verwerkte suikers zijn:

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

  • Je eet bepaald voedsel, zelfs als je geen honger hebt, maar slechts verlangt naar het eten zelf (smaak!).
  • Je maakt je zorgen dat je minder moet eten van een bepaald soort voedsel.
  • Doordat je te veel hebt gegeten (overeating) wordt je moe of traag.
  • Je hebt problemen met je gezondheid of sociale problemen (die van invloed zijn op je werk of je schoolwerk) als gevolg van problemen met je voeding en het blijven eten op dezelfde slechte manier, ondanks negatieve gevolgen.
  • Je hebt steeds meer en meer van de voeding met toegevoegde suikers nodig om plezier te ervaren of om negatieve emoties te doen verzachten.

[/list]

En oké, misschien ben jij nog (lang) niet op dit punt belandt – gelukkig! – maar bestaat het risico wel dat dit in de toekomst wel zal gebeuren als jij maar toe blijft geven aan het eten van voeding met (veel) toegevoegde suikers. En wist je al dat dit het volgende kan veroorzaken in jouw lichaam?

Schadelijke gevolgen van suiker

[list icon=”thumbs-o-down” icon_color=”#D90000″]

  • Het overbelast en beschadigt je lever. De effecten van te veel suiker of fruitsuiker (fructose) is vergelijkbaar met de effecten van alcohol. Alle fructose die je eet, wordt getransporteerd naar het enige orgaan dat hier een transportmogelijkheid toe heeft: je lever. Hierdoor wordt je lever overbelast, wat kan leiden tot leverschade.
  • Het zet je lichaam ertoe aan (onnodig) in gewicht toe te nemen en beïnvloedt de signalering van insuline en leptine. Fructose houdt je verteringsstelsel als het ware voor de gek door het systeem van eetlustcontrole uit te schakelen. Hierdoor is je verteringsstelsel niet in staat insuline te stimuleren, waardoor dit ghreline, het ‘’hongerhormoon’’, niet kan onderdrukken. Dit hormoon kan vervolgens ook geen leptine het ‘’verzadigingshormoon’’, stimuleren. Hierdoor eet je steeds meer, en ontwikkel je een insulineresistantie.
  • Het zet aan tot metabole stoornissen. Te veel suiker eten kan een scala aan symptomen teweegbrengen, die samen bekendstaan als het klassieke metaboolsyndroom. Deze symptomen omvatten:
  • Gewichtstoename;
  • Abdominale obesitas (obesitas rond de buik);
  • Verlaagd HDL (goed cholesterol);
  • Verhoogd LDL (slecht cholesterol);
  • Verhoogde bloedsuikerspiegel;
  • Verhoogde triglyceriden (vet in de bloedbaan);
  • Hoge bloeddruk.
  • Het verhoogt je urinezuurspiegels. Hoge urinezuurspiegels vormen een risicofactor voor hart- en nierziekten. Sterker nog, het verband tussen fructose, metaboolsyndroom en je urinezuur is nu zo duidelijk dat je urinezuurniveau nu gebruikt kan worden als indicator voor fructosetoxiciteit.

[/list]

Kort samengevat: Te veel slechte suikers in je lichaam brengt weinig positiefs teweeg. Daar moet uiteraard snel verandering in komen!

De invloed van drinken op je gewicht

Maar mocht jij denken dat je slechts je voedingspatroon hoeft aan te passen om minder suikers binnen te krijgen, dan zal je nog verbaasd opkijken. In vele drankjes, die jij dagelijks drinkt, zitten veel meer toegevoegde suikers dan jij wellicht denkt. Eigenlijk zijn drankjes dus nog veel gemener dan voedsel – je hebt helemaal niet door dat je zo gemakkelijk zoveel calorieën naar binnen werkt.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Mensen houden niet zo nauw bij wat ze drinken als wat ze eten, waardoor ze niet doorhebben hoeveel vetten en calorieën ze werkelijk binnenkrijgen.

[/quote]

Om jou dus even flink wakker te schudden en te alarmeren, vind je hieronder een lijstje met 7 (mogelijk verrassende) dranken en drinkgewoontes die eigenlijk enorme dikmakers zijn.

Dikmaker #1: Te veel koffiedrinken

Een beetje koffie, daar is niets mis mee. Sterker nog, het drinken van zwarte koffie zou zelfs kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Maar tot er meer onderzoek gekomen is op dit gebied, kan je het maar beter niet zien als een strategie voor gewichtsverlies op zich.

Wanneer je koffiedrinkt, houd het dan bij maximaal drie kopjes per dag. Drink je er meer, belast je je bijnieren. Hierdoor raak je vermoeid en krijg je juist niet die adrenalineboost op het moment dat je deze echt nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Let er daarnaast op dat je het dus zoveel mogelijk bij zwarte koffie houdt. Al die latte machiatto’s klinken dan misschien wel erg aantrekkelijk, maar je zit daardoor al wel snel aan de 120 extra calorieën per dag. Om het je nog duidelijker te maken: Dat is toch bijna 6 kilo per jaar!

Dikmaker #2: Te veel bier drinken

Ben jij een echt feestbeest of houd je er wel van om na het werk een lekker koud biertje te nemen, dan zal het volgende nieuwtje een bittere nasmaak achterlaten – en niet van het bier.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Van alcohol kun je flink – en gemakkelijk – aankomen.

[/quote]

Dat betekent niet dat je gelijk alle alcohol moet laten staan – wijn is bijvoorbeeld lang zo erg nog niet, mits je het gematigd drinkt natuurlijk. Maar kies wel verstandig.

Zo ligt het met bier wat lastiger. Bier zit namelijk vol koolhydraten en zou zelfs een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken die leidt tot grote gewichtsschommelingen of een opgeblazen gevoel. Daarnaast heb je in het geval van bier vaak meer nodig om je op z’n minst aangeschoten te voelen, waardoor je al helemaal veel (te veel) calorieën naar binnen werkt.

Dikmaker #3: Niet genoeg drinken

Dit lijkt misschien enorm tegenstrijdig in vergelijking met de vorige twee dikmakers, maar juist te weinig drinken kan ook leiden tot gewichtstoename. Dan hebben we het echter wel over water. Water is essentieel voor je lichaam, het kan niet zonder. Sterker nog, een paar dagen zonder water is levensgevaarlijk.

Maar een andere manier waarop te weinig water drinken (op den duur) kan bijdragen aan gevaarlijke scenario’s, heeft te maken met dorst- en hongersignalen. Vaak verwarren mensen namelijk dorstsignalen voor hongersignalen. Hierdoor eten ze te veel en drinken ze te weinig (water).

Daarbij kan je lichaam op deze manier gewend raken aan uitdroging, waardoor het probeert te functioneren met te weinig water. Dit leidt ertoe dat je minder goede prestaties kunt leveren, ook op het gebied van sport en beweging. En laat je dat nu juist nodig hebben om af te vallen en/of op gewicht te blijven.

Dikmaker #4: Light frisdrank drinken

Misschien ben jij iemand die ‘verstandig’ kiest voor de ‘betere’ light opties frisdrank – daar zit immers toch minder suiker in? Fout!

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Light frisdranken zijn nog steeds ontzettend slecht voor je.

[/quote]

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de zoetreceptoren op je tong, die wanneer ze gestimuleerd worden, insuline (vetopslaghormoon) aanmaken. Omdat er in light dranken suikervervangers zitten, zouden deze de receptoren niet horen te stimuleren. Toch gebeurt dit. Het gaat dus niet om calorieën, maar om de hormonale reacties die de drank ontketent.

Daarbij kunnen light frisdranken de manier waarop je lichaam reageert op suiker veranderen. De namaakzoetstoffen zijn namelijk veel sterker dan de ‘gewone’ suikers. Hierdoor heb je steeds meer van die stoffen nodig om voldoening te halen uit de drankjes.

Dikmaker #5: Te grote porties smoothies drinken

Nog zo’n drankje dat o-zo geweldig lijkt voor gewichtsverlies: een smoothie. Terwijl jij denkt dat je supergezond bezig bent door allerlei groente, fruit en zaden in je smoothie te stoppen, is er één feit dat je over het hoofd ziet – je zit veel sneller aan een paar honderd calorieën dan je je realiseert.

Tip: Neem de tijd om alle ingrediënten eens goed af te wegen om er zeker van te zijn dat je te hard van stapel loopt.

Extra tip: Voeg wat proteïnepoeder toe aan je smoothie. Dit gaat die cravings als gevolg van het eten van te veel suiker tegen.

Dikmaker #6: Groene sappen drinken

Zo langzamerhand lijkt er een thema te ontstaan: Drankjes die gepresenteerd worden als übergezond, zitten vaak juist boordevol calorieën. Of je moet ze met veel zorg klaarmaken om te zorgen dat je er niet van aankomt.

Hetzelfde geldt namelijk voor groene sappen. Je denkt dan misschien dat je goed bezig bent door je lichaam even snel een boost te geven, toch blijkt het tegendeel waar. Aan sommige groene sappen worden namelijk stofjes toegevoegd om ze gezonder te laten lijken. In feite kunnen deze stofjes echter ware suikerbommen zijn. Oftewel, ze zitten bomvol calorieën.

Neem je dus wel een smoothie, maak die dan zelf! Zo heb je zelf de controle over hoeveel calorieën en suikers je binnenkrijgt.

Dikmaker #7: Toegeven aan cravings door alcohol

Dikke kans dat jij ze al kent: die vreetbuiten die je krijgt nadat je ’s nachts (of ’s morgens) thuiskomt van een avond stappen. En dan voornamelijk als je cocktails hebt gedronken.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Alcohol werkt namelijk zodanig in op de chemie van je brein dat je naar junkfood gaat verlangen.

[/quote]

Hoe dit precies in zijn werk gaat, daar is de wetenschap nog niet over uit. Maar het kan zo zijn dat de alcohol de smaak van eten versterkt. Of mogelijk zorgt het zelfs dat het moeilijker wordt om een ‘vol’ gevoel te krijgen als je lichaam zo snel mogelijk probeert te metaboliseren (stofwisseling in werking stellen).

Dit in combinatie met de verminderde inhibities die komen kijken bij alcoholverbruik, zorgt voor een overdaad aan calorieën.

Wél gezond drinken met deze 7 gezonde drankjes

Gelukkig bestaan er ook genoeg gezonde varianten drankjes. Laat dus bij je volgende tripje naar de supermarkt de eerdergenoemde, slechte drankjes staan, en ga voor een van de volgende opties.

Groene thee

Wist je dat er in groene thee ook cafeïne zit? Als jij dus snakt naar een dosis, kun je beter kiezen voor groene thee dan voor een latte of een glas cola. Hierdoor krijg je namelijk minder calorieën binnen, en zal je energie krijgen zonder later compleet te crashen. Daarnaast krijg je ook een aantal antioxidanten binnen per glas.

Gemberthee

Heb je last van je buik, dan is gember je beste vriend. Daarbij kan het wagenziekte en zwangerschapsmisselijkheid verminderen, en je vertering verbeteren. Snijd bijvoorbeeld wat plakjes gember en stop het in een kop warm water als gemberthee.

Sinaasappelsap

En dan hebben we het over de versgeperste sinaasappelsap, niet de supermarktvariant waar vaak juist veel toegevoegde suikers in zitten. Oké, het vergt wat tijd en moeite om het sap te persen, maar uiteindelijk zal je beloont wordt met een supergezond glas sap (en hallo, armspiertraining).

Citroensap

Wacht, wat? Een glas zuur sap drinken, waarom zou je dat doen? Nou, omdat er een aantal flinke voordelen aan verbonden zitten, zoals het schoonmaken van de lever, het stimuleren van maagzuurproductie en het leveren van een helpende hand aan je vertering. Daarnaast levert het vitamine C en een boost aan je immuunsysteem.

Maar wees niet bang, je kunt ook gewoon een halve citroen in een glas koud water persen, een beetje als limonade.

Bietensap

Tenzij je er gek op bent, zal je waarschijnlijk niet warmlopen voor een glas bietensap. Maar wellicht verander je van gedachten wanneer je hoort dat bieten erg gezond zijn. Zo kan het je bloeddruk verlagen, je uithoudingsvermogen verbeteren en ervoor zorgen dat je lever gezond is en blijft (geen trans- en verzadigde vetten en hoge magnesium-, calcium- en ijzerniveaus).

Cranberrysap

Cranberrysap wordt al langere tijd gebruikt om blaasproblemen, buikpijn en nierproblemen te behandelen. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een goede gezondheid van je hart en kan het je beschermen tegen kanker. Meer dan genoeg redenen om je te wagen aan cranberrysap dus!

Granaatappelsap

De granaatappel zit bomvol antioxidanten. Het zou zelfs kunnen helpen bij het voorkoen van ontstekingen, hartziekte en kanker. Zo nu en dan een glas granaatappelsap nemen is dus een uitstekende keuze. Zorg er wel voor dat je puur sap neemt.