Web Analytics

Helpt Een Maagverkleining Bij Afvallen? 20 Risico’s Van Maagverkleining

Je hebt eindelijk besloten: zo kan het niet verder. Je bent er he-le-maal klaar mee. Iedere dag opnieuw word je geconfronteerd met je (over)gewicht. In de supermarkt, als je voelt dat mensen je beoordelend nakijken (‘’Kan [hij/zij] die zak chips niet beter laten staan?’’). Of tijdens het passen van kleding, als je weer eens niet in dat ene leuke shirt past. Of als je foto’s terugziet van je slankere zelf.

Je bent er stellig van overtuigd dat jouw leven er een stuk beter op zal worden als je een heel aantal kilo’s minder weegt. Inmiddels heb je al op vele manieren geprobeerd om slanker te worden. Helaas zonder (blijvend) resultaat. Nu overweeg jij dus om een maagverkleining te ondergaan. Maar voordat je woord bij daad voegt, wil je eerst weten: Helpt een maagverkleining wel echt bij afvallen?

Wat houdt een maagverkleining in?

Het komt – hoogstwaarschijnlijk – niet als een verrassing, maar een maagverkleining is een operatie waarbij de maag als het ware permanent ‘verkleind’ wordt.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

De manier waarop je maag en dunne darm eten verwerken, wordt veranderd.

[/quote]

Dit zou moeten bijdragen aan een blijvend gewichtsverlies, doordat je na de operatie opeens sneller ‘vol’ zit – je maag vertelt je al eerder dat het geen eten meer nodig heeft. Daarnaast zal je voedsel niet langer naar bepaalde delen van je maag en dunne darm gaan, die voedsel absorberen. Hierdoor krijgt je lichaam niet alle calorieën binnen van het eten dat je consumeert.

Daarnaast worden de hormonale signalen tussen je maag en hersenen veranderd, waardoor je bijvoorbeeld minder snel een signaal krijgt dat je weer honger hebt. Je consumeert dus minder voedsel. Ook zal je een verbetering opmerken in je verdere, algemene gezondheid en welzijn.

Dat klinkt natuurlijk als de perfecte oplossing voor jouw overgewicht, nietwaar? Maar – er is altijd een maar – er zitten een aantal haken en ogen aan zo’n operatie. Om te begrijpen hoe een maagverkleining ook juist tegen je kan werken, zal ik eerst uitleggen wat er allemaal bij een dergelijke operatie komt kijken.

Een maagverkleiningsoperatie in stappen

Allereerst word je voorafgaand aan je operatie onder narcose gebracht. Je zult dus gewoon slapen en niets van de pijn voelen. De operatie zelf bestaat uit twee stappen:

  1. Je maag kleiner maken. De chirurg gebruikt zogenaamde ‘nietjes’ om je maag in een klein bovenste deel en een groter onderste deel te verdelen. Het bovenste gedeelte van je maag, ook wel de buidel genoemd, is waar je eten heen zal gaan. Deze buidel heeft ongeveer de grootte van een walnoot. Het bevat slechts zo’n 28 gram voedsel. Hierdoor eet je minder en verlies je dus gewicht.
  2. De bypass creëren. De bypass is een omleiding. Dit betekent in het geval van een maagverkleining dat de chirurg een klein deel van je dunne darm met een klein gaatje in je buidel verbindt. Als je na de operatie voedsel consumeert, reist deze vanaf dat moment vanuit de buidel naar de nieuwe opening in je dunne darm. Hierdoor zal je lichaam minder calorieën opnemen.

Een maagverkleiningsoperatie kan op twee verschillende manieren uitgevoerd worden. Bij een open operatie (of kijkoperatie) maakt de chirurg een grote chirurgische snede om je buik te openen. De bypass wordt dan toegepast door te werken aan je maag, dunne darm en andere organen.

Een andere manier om de operatie uit te voeren, is door een kleine camera te gebruiken, een laparoscoop. Dit cameraatje wordt in je buik geplaatst. Zo’n ingreep noem je een laparoscopie. De laparoscoop stelt de chirurg in staat in je buik te kijken. Deze operatie duurt 2-4 uur.

Tijdens een laparoscopie:

[list icon=”arrow-right” icon_color=”#397c26″]

  • Maakt de chirurg 4-6 kleine sneden in je buik.
  • Worden de laparoscoop en andere instrumenten via deze sneden in je buik gebracht om de operatie uit te voeren.
  • Is de camera verbonden met een videomonitor in de operatiekamer. Hierdoor kan de chirurg in je buik kijken tijdens het uitvoeren van de operatie.

[/list]

Voordelen van een laparoscopie boven een kijkoperatie zijn:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Minder lang verblijf in het ziekenhuis en een sneller herstel.
  • Minder pijn.
  • Kleinere littekens en een lager risico op een infectie.

[/list]

Wie komen er in aanmerking voor een maagverkleining?

Hoewel jij de engelen misschien al bijna hoort zingen – de verlossing van jouw overtollige kilo’s lijkt binnen handbereik – moet je beseffen dat jij wellicht niet zomaar de operatie kan ondergaan.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Een maagverkleining is niet voor iedereen weggelegd.

[/quote]

Ten eerste komen er significante risico’s voor je gezondheid en bijwerkingen (hierover later meer) bij kijken. Daarnaast is het compleet afhankelijk van jouw vermogen om permanente veranderingen aan te brengen binnen jouw levensstijl, of de maagverkleining op de lange termijn echt succes zal hebben. Je moet eerst een grondige evaluatie ondergaan om te bepalen of het geschikt is voor jouw situatie.

Dit ziet er geweldig uit, maar dit gewicht verlies je echt niet zomaar. Ook na je operatie zul je nog hard moeten knokken om het resterende gewicht te verliezen. Ben jij daartoe in staat?

Wanneer kwalificeer je voor een maagverkleiningsoperatie?

Een operatie als een maagverkleining zijn enorme ingrijpende en zelfs levensveranderende procedures. Een gewichtsverliesoperatie kan wel degelijk helpen bij het verlagen van jouw risico op gewicht gerelateerde gezondheidsproblemen (zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en slaapapneu), maar het kan ook flinke risico’s en complicaties met zich meebrengen.

Tijdens de evaluatie, het screeningsproces, wordt gekeken of jij aan de medische richtlijnen voldoet om je te kunnen kwalificeren voor de operatie. In het geval van een maagverkleining zijn deze grofweg als volgt:

[list icon=”hand-o-right” icon_color=”#00B200″]

  • Eerdere pogingen om gewicht te verliezen door diëten en beweging zijn onsuccesvol gebleken
  • Je hebt een body mass index (BMI) van 40 of hoger
  • Je hebt een BMI van 35 of meer en lijdt aan ernstige gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of ernstige slaapapneu
  • Je bent een tiener die de puberteit heeft doorlopen, een BMI heeft van 35 of hoger, en die ernstige obesitasgerelateerde gezondheidsproblemen heeft, zoals diabetes type 2 of ernstige slaapapneu
  • In sommige gevallen kom je ook voor de operatie in aanmerking als je een BMI van 30-34 hebt en lijdt aan ernstige gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen.

[/list]

Ben jij er wel klaar voor?

Maar zelfs wanneer je voldoet aan alle algemene richtlijnen voor een maagverkleining, zijn er nog andere medische richtlijnen waar je aan moet voldoen. Om hier een oordeel over te veilen, buigt een team van gezondheidsprofessionals (een dokter, diëtist, psycholoog en chirurg) zich over jouw situatie. Zij kijken of de voordelen tegen de nadelen opwegen en of medisch klaar bent voor de operatie.

Tijdens deze evaluatie wordt ook bepaald of jij psychologisch klaar bent om de gewichtsverliesoperatie te ondergaan. De operatie zou namelijk bepaalde risico’s bij mensen met bestaande mentale gezondheidsaandoeningen kunnen verhogen, wanneer deze niet goed onder controle worden gehouden.

Het team neemt het volgende mee in zijn overweging:

[list icon=”arrow-circle-right” icon_color=”#397c26″]

  • Je voedings- en gewichtsverleden. Gekeken wordt naar jouw gewichtsveranderingen, dieetpogingen, eetgewoonten, bewegingspatroon en andere factoren.
  • Je medische conditie. Sommige gezondheidsproblemen verhogen de risico’s die komen kijken bij een operatie, of worden verergerd door een operatie. Denk aan bloedproppen, leverziekte, hartproblemen en nierstenen. Bekeken wordt ook welke medicatie jij inneemt, hoeveel alcohol je drinkt en of je rookt.
  • Je psychologische status. Bepaalde mentale gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan obesitas of kunnen het lastiger maken voor jou om de gezondheidsvoordelen te behouden na de operatie. Hierbij valt te denken aan een eetstoornis (binge eating), middelenmisbruik, angststoornissen, depressie, schizofrenie, ernstige bipolariteit en problemen gerelateerd aan seksueel misbruik in de kindertijd. Kun jij (een van) deze hokjes aanvinken, betekent dat nog niet dat je uitgesloten wordt van de operatie. Het team kan echter wel besluiten eerst deze problemen te behandelen, voordat je de maagverkleiningsoperatie kunt ondergaan.
  • Je motivatie. Gekeken wordt naar jouw wil en vermogen om de voorschriften van het team op te volgen, waaronder veranderingen in je dieet en bewegingspatroon. Oftewel, zal jij wel echt de wilskracht hebben en in staat zijn om het nodige werk te verrichten; heeft de operatie wel zin in jouw geval?
  • Je leeftijd. Hoewel er geen echte leeftijdslimiet bestaat voor een maagverkleiningsoperatie, wordt deze nog als redelijk risicovol beschouwd voor tieners en oudere volwassenen. Maar inmiddels is gebleken dat het gewoon veilig is voor 60-plussers en komen tieners met een BMI van 35 er ook voor in aanmerking, mits zij ernstige obestitasgerelateerde gezondheidsproblemen hebben.

[/list]

Zorg dat je hongerig wordt naar resultaten, niet naar overtollig voedsel.

20 nadelen / risico’s van een maagverkleining

Wellicht is de glans er inmiddels al een beetje van af. Immers, het is niet alsof jij pats, boem kunt besluiten om de operatie te ondergaan. Er komt nog zoveel meer bij kijken. Je zou bijna weer gaan overwegen om toch een dieet te gaan volgen – daar kun je tenminste nog direct mee starten.

Maar naast het feit dat het überhaupt in aanmerking komen voor een maagverkleining een lang en vermoeiend proces kan zijn, ben je nog niet vrij van moeite en risico’s zodra je wél de operatie mag ondergaan. Benieuwd naar welke dit zijn, blijf dan lezen.

Directe risico’s

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

  • Problemen met de verdoving
  • Bloedingen
  • Infecties
  • Lekkages van de nietjes- of hechtlijnen
  • Versmalling van de opening tussen de maag- en darmomleiding
  • Bloedproppen
  • Darmobstructie (gehele of gedeeltelijke afsluiting van de (hier) dunne darm, die samengaat met braken en symptomen van buikpijn)
  • Dood

[/list]

Risico’s op lange termijn

[list icon=”exclamation-triangle” icon_color=”#D90000″]

  • Diarree
  • Liesbreuk
  • Dumping syndroom (conditie die kan ontstaan na een maagomleidingsoperatie, waarbij voedsel – voornamelijk suiker – te snel van je maag naar je dunne darm beweegt)
  • Lage bloedsuikerspiegel
  • Zweren
  • Galstenen
  • Voedingstekorten
  • Osteoporose (botziekte waarbij het lichaam te veel bot verliest, te weinig bot aanmaakt, of beide, waardoor botten zwak worden en (erg) gemakkelijk kunnen breken)
  • Verloren gewicht weer aankomen
  • Gastro-oesofageale refluxziekte (aandoening waarbij maaginhoud weer omhoogkomt naar de slokdarm, waardoor symptomen of complicaties kunnen optreden, van maagzuur tot pijn in de borst)
  • Psychologische problemen
  • Secundaire verslavingen, zoals alcohol, drugs, winkelen, etc.

[/list]

Een voordeel is wel dat de meeste van deze lange-termijnrisico’s onder controle gehouden en geminimaliseerd kunnen worden door middel van een goede nazorg. Zo kan ‘jouw team’ de levels van de belangrijkste voedingsstoffen in je bloed voorafgaand aan, tijdens en na je operatie bijhouden. Hierdoor kunnen zij mogelijke voedingsstoftekorten achterhalen en aanvullen.

Uitdagingen na de operatie

Zelfs als je de operatie doorstaan hebt, ben je nog niet klaar met de uitdagingen die achter elkaar in je schoot geworpen worden. Een daarvan is leren normaal te eten. Kleine hapjes nemen, iedere kruimel met zorg kauwen, en niet tegelijkertijd eten en drinken kan bijdragen aan een verlaag risico op het dumping syndroom en andere bijwerkingen binnen je maag- en darmstelsel.

Daarnaast kan een enorm gewichtsverlies ook enorm veel overtollige huid tot gevolg hebben. En niet alleen is dat erg vervelend omdat je nu mogelijk alsnog niet helemaal gelukkig kunt zijn met hoe je eruitziet, maar dit kan ook huidirritaties en zweren opleveren. Om dit te verhelpen, moet je plastische chirurgie ondergaan.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Echter, ook hier zitten risico’s – en een flink prijskaartje! – aan.

[/quote]

Verder zou je ook nog emotionele veranderingen kunnen ervaren na je operatie. Mogelijk ben je voor het eerst in je leven echt dun, en voel je je wellicht eigenlijk helemaal niet zo prettig met de manier waarop anderen jou behandelen of behandelden na of voorafgaand aan je gewichtsverlies.

En als voedsel een belangrijke rol – of zelfs de hoofdrol – speelde in jouw leven voor de operatie, kan je een soort leegte gaan voelen, en je juist gaan richten op andere ongezonde activiteiten of substanties (‘’verslavingswisseling’’).

Dus: Wel of geen maagverkleiningsoperatie ondergaan?

Uiteindelijk is deze beslissing helemaal aan jou – en oké, aan het team van professionals dat aan jouw situatie toegewezen wordt. Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval wat er precies bij een maagverkleingsoperatie komt kijken, van screeningsprocedures voorafgaand aan de operatie tot de gezondheidscomplicaties die je zelfs langere tijd na de operatie kunt ervaren.

Ben jij hierna alsnog van mening dat de operatie dé oplossing zal vormen voor jouw situatie, die er al een tijd lang vrij somber uitziet? Probeer dan gewoon eens op gesprek te gaan met een professional. Hij/zij kan jou nóg meer vertellen, en meer informatie geven die relevant is voor jou persoonlijk.

Maar besluit jij dat de maagverkleining toch niet voor jou is weggelegd, zijn er gelukkig nog meer opties om van je gewicht af te komen. Voel je vrij om nog eens een kijkje op deze site om ideeën op te doen! Zorghulpmiddelen nodig?