Web Analytics

Wat is Detoxen? 4 Detox Tips Voor Gezond Gewicht Verliezen

Wie een klein beetje bezig is met gezond leven of afvallen, zal ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van het woord detoxen, ook wel ontgiften genoemd. Veel mensen weten wel dat dit iets te maken heeft met een gezonde levensstijl. Ze weten echter vaak niet wat het precies is, laat staan wat het effect ervan is op je gezondheid.

Dit is jammer, want detoxen kan niet alleen erg gezond zijn voor het functioneren van je lichaam, het kan je ook nog eens helpen met afvallen. Daarom zie ik het een beetje als mijn plicht om zo veel mogelijk mensen in te lichten over de positieve effecten van ontgiften, en dit artikel zal daar hopelijk aan bijdragen.

Ik zal jouw kennis van ontgiften gaan vergroten aan de hand van de volgende punten:

 • Wat is detoxen precies?
 • Hoe helpt detoxen mij met afvallen?
 • Hoe kan ik het best detoxen? 4 tips

Wat is detoxen precies?

Voordat je een heel artikel gaat lezen over detoxen, is het natuurlijk wel handig om te weten wat deze term precies inhoudt. Daarom begin ik dit artikel met de meest basale vraag: wat is detoxen precies? Je zal zien dat dit allemaal een stuk minder ingewikkeld is dan het lijkt.

Iedere dag krijgt je lichaam op verschillende manieren een heleboel stoffen binnen, bijvoorbeeld door wat je eet en drinkt. Sommige van deze stoffen zijn essentieel voor het functioneren van je lichaam, maar ze zijn niet allemaal even goed voor je. Je krijgt namelijk ook een heleboel gifstoffen binnen in het dagelijks leven. Detoxen is eigenlijk niets anders dan deze gifstoffen verwijderen uit je lichaam, zodat het gezond blijft en beter kan blijven functioneren.

Huishoudelijke apparaten moet je ook af en toe schoonmaken, hoe goed je er verder ook voor zorgt. Dit geldt ook voor je lichaam.

Dit kun je op verschillende manieren doen. Over het algemeen komt het er bij ontgiften op neer dat je een periode lang zo min mogelijk ongezonde stoffen binnen probeert te krijgen. Tegelijkertijd help je je lichaam gifstoffen af te voeren. Zo krijgt je lichaam de kans om zich van opgehoopte gifstoffen te ontdoen en zichzelf als het ware “schoon te maken”.

Hoe helpt detoxen mij met afvallen?

Zoals je net hebt kunnen lezen, kan detoxen erg gezond en goed voor je lichaam zijn, en dit is dan ook de reden dat de meeste mensen aan ontgiften doen. Als je dit artikel aangeklikt hebt, is de kans echter groot dat jij geïnteresseerd bent in detoxen omdat je graag wilt afvallen. Gelukkig is detoxen ook daar uitermate geschikt voor, en ik zal je nu gaan uitleggen waarom.

Als je aan detoxen doet, dan zul je nauwelijks vetten of suikers binnenkrijgen. Dat is erg goed voor je lichaam. Vetten en suikers zijn namelijk bekende dikmakers. Deze stoffen worden door je lichaam makkelijk opgeslagen als lichaamseigen vet, waardoor je sneller dik wordt dan wanneer je andere voedingsmiddelen binnen zou krijgen.

Dit klinkt misschien heel vanzelfsprekend: als je minder dikmakers eet, dan zul je minder snel dik worden. Maar is dit niet een beetje het idee achter de meeste diëten? Kun je dan niet net zo goed een dieet volgen? Ik snap die redenering wel, maar hij is niet helemaal juist. Dit is namelijk nog niet eens de belangrijkste reden waarom detoxen jou helpt met afvallen.

Wat nog veel belangrijker is, is dat jij je lichaam in een gezondere staat achterlaat. Als je aan ontgiften doet, gaat je lichaam hierdoor beter functioneren, en dit merk je ook in je stofwisseling. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder vet opslaat, omdat het efficiënter werkt, en dus meer voedingsmiddelen direct verbrandt. Hierdoor merk je dus ook na je detoxkuur nog effect als je wilt afvallen.

Een gezond lichaam kan natuurlijk beter voor zichzelf zorgen.

Overigens zul je deze effecten alleen zien als je op een gezonde en natuurlijke manier aan detoxen doet, dus door aanpassingen in je voeding. Er zijn ook ontgiftingskuren verkrijgbaar die je met allerlei chemische middelen “schoonspoelen”. Deze zijn echter om verschillende redenen erg ongezond, en helpen je bovendien niet als je wilt afvallen. Deze kuren kun je dus het best laten liggen.

Hoe kan ik het best detoxen? 4 tips

Je weet nu dat detoxen niet alleen erg gezond is, maar dat het je ook nog eens kan helpen om af te vallen. Maar je weet ook dat er verkeerde manieren zijn om te ontgiften, en waarschijnlijk vraag je je nu af hoe je dit op een gezonde manier doet. Daar zal ik je bij gaan proberen te helpen aan de hand van de volgende 4 tips:

 • Drink meer water
 • Vervang per dag één maaltijd door een speciale smoothie
 • Vervang je kopje koffie door groene thee
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
 • Doe een sapkuur

Tip 1: Drink meer water

Als je de gifstoffen in je lichaam goed wilt kunnen afvoeren, dan moet je elke dag veel water drinken. Water is voor je lichaam namelijk essentieel voor het afvoeren van gifstoffen. Zelfs als je eigenlijk al voldoende water binnenkrijgt op een dag, is het toch een goed idee om er meer van te drinken als je aan detoxen wil doen.

Het klinkt eigenlijk heel logisch: water helpt om je lichaam schoon te spoelen.

Als je zorgt dat je genoeg drinkt, dan is je lichaam eigenlijk de hele tijd bezig met het schoonspoelen van je lichaam. Dat is overigens niet de enige reden dat het gezond is om veel water te drinken. Het zorgt ook voor:

 • Een gavere huid
 • Beter functionerende organen
 • Een goede bloedsomloop
 • Betere ademhaling
 • Een betere werking van je spijsvertering (wat weer helpt met afvallen)

Op internet zijn genoeg richtlijnen te vinden over hoeveel water je moet drinken, bijvoorbeeld van het Voedingscentrum. Als je aan detoxen doet, zijn echter al deze richtlijnen te laag. Als je echt goed wilt ontgiften, zul je zeker acht glazen water per dag moeten drinken. Dit klinkt misschien als veel, maar je zit er al bijna aan als je voor, tijdens en na elke maaltijd een glas water drinkt.

Tip 2: Vervang per dag één maaltijd door een speciale smoothie

Dit klinkt misschien als een erg extreme maatregel, die je eerder in een dieet zal verwachten, maar in de praktijk valt dit wel mee. Het vervangen van één maaltijd door een ontgiftende smoothie is een erg natuurlijke en gezonde manier van detoxen. Zo zet je je lichaam niet onder al te veel stress, maar stel je het wel in staat om de overtollige gifstoffen in je lichaam af te voeren.

Ik heb eerder al gezegd dat je niet moet detoxen via chemische middelen, en dit geldt ook voor smoothies. Er zijn enkele kant-en-klare ontgiftingssmoothies verkrijgbaar, maar die zijn niet gezond en zullen je niet helpen met afvallen. Je kan beter zelf een verse smoothie maken, en daarbij alleen natuurlijke ingrediënten gebruiken die helpen om je lichaam te reinigen.

Zodra je lichaam gewend is aan twee maaltijden per dag, zul je de derde niet eens missen.

Een ontgiftende smoothie per dag ontgift niet alleen je lichaam, mar zorgt ook voor een versnelling van je stofwisseling) Dit zorgt ervoor dat je lichaam beter in staat is om voedsel te verteren en om afvalstoffen af te voeren. Dit helpt je weer om sneller af te vallen.

Een goed smoothierecept bevat, zoals ik net al zei, alleen natuurlijke en gezonde ingrediënten. Deze ingrediënten moeten je spijsvertering bevorderen om je te helpen afvallen, vezels bevatten zodat je niet onnodig hongerlijdt, en je lichaam helpen om gifstoffen af te voeren. Een recept waar ik zelf erg positief over ben is het volgende:

De groene smoothie, bestaande uit:

 • 1 appel
 • 1 rijpe banaan
 • 220 gram spinazie of boerenkool (vers en grofgesneden, zonder stengels)
 • 120 gram peterselie (vers)

Deze ingrediënten gooi je gewoonweg bij elkaar in de blender. Je voegt er een halve liter water aan toe, en je mixt het net zo lang tot het een gladde vloeistof wordt. Als je de smoothie te dik vindt, kun je wat meer water toevoegen. Wanneer je één maaltijd per dag vervangt door deze smoothie zul je je niet alleen gezonder voelen, maar ook nog eens afvallen. En dat zonder al te veel honger!

Tip 3: Vervang je kopje koffie door thee

Als jij zo iemand bent die elke dag begint met een kop koffie, dan ben je daar echt niet de enige in. Dit is echter niet erg gezond. Koffie bevat onder andere erg veel zout, en dat is erg slecht voor het afboeren van gifstoffen. Zout trekt namelijk water uit je lichaam weg, terwijl je dit juist nodig hebt om gifstoffen af te voeren.

Als je koffiedrinkt tijdens het detoxen, doe je het dus eigenlijk voor niets.

De zouten in koffie zijn niet alleen slecht voor ontgiften, ze zorgen er ook nog eens voor dat je moeilijker gewicht verliest of zelfs aankomt. Zout zorgt namelijk voor vochtophopingen in het lichaam. Waar op bepaalde plekken water wordt onttrokken, wordt het op andere plekken juist vastgehouden.

Hoewel het dus niet zorgt voor meer vet, heeft het eigenlijk hetzelfde effect: je weegt meer en ziet er dikker uit.

Dit betekent echter niet dat je vaarwel moet zeggen tegen alle cafeïne. Een beetje cafeïne in je dieet is helemaal niet erg, het gaat er gewoon om waar je het vandaan haalt. Als jij dus je dag niet kan beginnen zonder dat kleine oppeppertje, dan hoef je dat ook niet te doen. Alleen zal je dit nu niet meer doen met een kop koffie, maar in plaats daarvan met een kopje groene thee.

Thee bevat ook een vorm van cafeïne, maar verder bevat het eigenlijk geen enkele ongezonde stoffen. Bovendien bestaat thee voornamelijk uit water, en zoals ik eerder al heb uitgelegd is water van groot belang voor de afvoer van gifstoffen. Waar koffie dus erg slecht is als je probeert te detoxen, kan groene thee je er juist bij helpen, en dat maakt het een ideale vervanger.

Tip 4: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Als ik het woord ‘detox’ zeg, zul je waarschijnlijk eerst denken aan voeding. Het aanpassen van je voeding is echter niet het enige wat je kan doen om de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam drastisch te verminderen. Dit kan je namelijk ook erg effectief doen door middel van lichaamsbeweging. Zo zie je maar weer dat bewegen écht op ongeveer elk vlak gezond is!

Er is geen snellere manier om gifstoffen je lichaam uit te krijgen dan via zweet.

Als je genoeg beweegt om te gaan zweten, zullen veel van de opgehoopte gifstoffen in je lichaam via je poriën naar buiten komen. Op deze manier kan lichaamsbeweging een zeer effectieve methode van detoxen zijn. Je moet je dus wel genoeg inspannen om flink te gaan zweten, anders komen de gifstoffen niet naar buiten.

Bewegen werkt niet alleen ontgiftend, maar het heeft ook een heleboel andere voordelen. Zo helpt het je met afvallen, doordat je er overtollig vet mee verbrandt en je spijsvertering versnelt. Daarnaast verbetert het ook je conditie en het functioneren van je organen en bloedsomloop.