Web Analytics

Verlaag een Hoog Cholesterol met Deze 6 Gouden Tips

Te hoog cholesterol is een sterk groeiend probleem in Nederland. Steeds meer Nederlanders (vooral mannen, maar ook veel vrouwen) krijgen van hun arts te horen dat hun cholesterolgehalte te hoog is. Dat een teveel aan cholesterol ongezond is, dat weten de meeste mensen wel. Wat veel mensen niet weten, is hoe je dit cholesterolgehalte vervolgens weer verlaagt.

Als jij een van die vele Nederlanders bent wiens cholesterol te hoog is, wanhoop dan niet. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe jij een hoog cholesterolgehalte kan verlagen met een aantal simpele tips. Aan het eind van dit artikel hoop ik jou een beter beeld te geven van cholesterol, de gevolgen van een teveel ervan, en hoe je het kan verlagen.

Dit zal ik doen aan de hand van de volgende punten:

[list icon=”arrow-right” icon_color=”#5fa031″]

  • Wat is cholesterol precies?
  • Waarom is een te hoog cholesterolgehalte zo erg?
  • Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen? (6 tips)

[/list]

Wat is cholesterol precies?

Je hoort tegenwoordig steeds vaker over mensen die een te hoog cholesterol hebben, en het halve land is inmiddels daarom bang geworden voor cholesterol, en dat terwijl de meeste van hen niet eens weten wat cholesterol nou precies is. Aangezien mij dat wel relevante informatie lijkt, zal ik dat eerst even uitleggen.

Cholesterol is een organische verbinding die zich in je lichaam bevindt. Het is een beetje een vetachtige stof, die een essentiële bouwsteen voor je lichaam is. De belangrijkste functie van cholesterol is als hulpstof voor de opbouw van cellen in je lichaam. Ook is het erg belangrijk voor de aanmaak van bepaalde hormonen (zoals de bekende geslachtshormonen testosteron en oestrogeen), en voor de aanmaak van vitamine D.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Veel mensen denken dat cholesterol altijd slecht is, maar zonder cholesterol kan je lichaam zijn werk niet eens doen!

[/quote]

Cholesterol heeft dus een belangrijke functie in het menselijk lichaam, dus je hoeft zeker niet per definitie bang te zijn voor cholesterol. Cholesterol zit alleen in dierlijke producten. Planten en schimmels (zoals paddenstoelen) bevatten géén cholesterol. Je krijgt cholesterol dus alleen binnen als je vlees, vis, zuivel of eieren eet.
Wanneer je dit alles zo leest, snap je misschien wel niet meer wat nou precies het probleem is met cholesterol. Als het zo belangrijk is voor je lichaam, waar worden we dan continu voor gewaarschuwd? Dat zal ik je nu proberen uit te leggen.

Waarom is een te hoog cholesterolgehalte zo erg?

Je hebt net kunnen lezen dat er in beginsel niets mis is met de aanwezigheid van cholesterol in je lichaam, en in de meeste gevallen is er dan ook niets aan de hand. Pas als je te veel cholesterol in je lichaam hebt kunnen er problemen ontstaan. Cholesterol heeft ook een aantal negatieve effecten, die je pas zal gaan merken als de concentratie cholesterol in je lichaam te hoog wordt.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Te veel van iets is nooit goed: een glas water is gezond, maar 7 liter water is giftig.

[/quote]

Het belangrijkste negatieve effect van een te hoog cholesterol, is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Als je te veel cholesterol hebt, gaat het zich nestelen in je bloedvaten. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan in je aderen, waardoor bloed moeilijker rondgepompt kan worden. Dit wordt ook wel het dichtslibben van je aderen genoemd.

Vooral in de kransslagaderen ontstaan vaak cholesterolafzettingen. Dit zijn de aderen die je hartspier van bloed voorzien. Als deze aderen te dicht komen te zitten, krijgt je hart te weinig zuurstof. Een hartinfarct of nog erger, een hartaanval kan het gevolg zijn. Te hoog cholesterol is dus een erg serieus te nemen risico, en uiteindelijk kan het indirect de dood tot gevolg hebben.

Een bijkomend nadeel van een te hoog cholesterol, is dat de kans dat er galstenen vormen in je lichaam verhoogd wordt. Galstenen zijn kleine steentjes die zich vormen in je galblaas, en bestaan uit onder andere gal en kalkzouten. Voor het grootste deel bestaan ze echter uit cholesterol: maar liefst 80%. Een te hoog cholesterol leidt er dus toe dat dit soort stenen zich sneller vormen.

Galstenen kunnen een hoop nare gevolgen hebben. Zo kunnen ze zorgen voor geelzucht, waarbij gifstoffen zich opbouwen in je lichaam doordat ze niet meer kunnen worden afgevoerd. Ook een blaasontsteking kan het gevolg zijn, en heftige pijn ervaren ook veel mensen met galstenen.

Vaak kunnen galstenen alleen operatief verwijderd worden. Genoeg redenen dus om dit te willen vermijden.

Misschien heb ik je nu wel doodsbang gemaakt voor cholesterol, maar dat is zeker niet mijn bedoeling. Ik zal je namelijk laten zien dat er genoeg manieren zijn waarop je je cholesterol kan verlagen tot een gezond niveau.

Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen? (6 tips)

Ik denk dat ik je inmiddels wel heb weten te overtuigen dat een te hoog cholesterol écht heel gevaarlijk kan zijn, en waarschijnlijk wil je daarom ook maar al te graag weten hoe je je cholesterol weer kan verlagen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je dit kan doen. Aan de hand van de volgende tips krijg jij je cholesterol weer onder controle:

[list icon=”check” icon_color=”#00B200″]

  • Raadpleeg een dokter
  • Eet meer onverzadigde vetten
  • Eet minder verzadigde vetten
  • Eet minder (het liefst geen) transvetten
  • Eet minder suikers
  • Gebruik minder alcohol en tabak

[/list]

Tip 1: Raadpleeg een dokter

Dit klinkt misschien een beetje als een flauwe tip. Je hebt dit artikel waarschijnlijk aangeklikt omdat je wil weten wat jij zelf kan doen aan een te hoog cholesterolgehalte, en dan krijg je te horen dat je daarvoor maar naar de dokter moet gaan.

Maak je geen zorgen, de rest van de tips in dit artikel geven jou gewoon praktische informatie over hoe je snel je probleem kan oplossen. Toch wilde ik deze tip niet onbenoemd laten.

Meestal is te hoog cholesterol gewoon een kwestie van levensstijl, maar in sommige gevallen kan er echt sprake zijn van een aangeboren probleem dat voor jouw te hoge concentratie cholesterol zorgt. In zo’n geval is een dokter echt je enige optie om ervan af te komen. Een arts kan je in zo’n geval medicijnen voorschrijven die je lichaam helpen met het afvoeren van overtollig cholesterol.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Bij een aangeboren cholesterolprobleem kom je er niet met alleen een ander dieet.

[/quote]

Ook in zo’n geval moet je zelf nog op je cholesterol moeten letten, misschien nog wel meer dan de meeste mensen. Zonder de juiste medicatie heeft het in dat geval echter geen zin om het ook maar te proberen. Ga eens na of er in je familie veel mensen zijn met te hoog cholesterol: in dat geval is de kans groot dat het een aangeboren variant betreft.

Tip 2: Eet minder verzadigde vetten

Zoals eerdergenoemd is cholesterol een vette stof, en het zal je dan ook niet verbazen dat je deze voornamelijk vindt in dierlijke vetten. Vooral verzadigde vetten zijn hierbij de boosdoener. Het is dan ook een logische eerste stap om te zorgen dat je zo min mogelijk van deze verzadigde vetten binnenkrijgt als je je cholesterolgehalte wil verlagen.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Cholesterol werd vroeger ook wel “bloedvet” genoemd; dat geeft wel aan wat je je er ongeveer bij moet voorstellen.

[/quote]

Nou weet je misschien niet meteen waar allemaal verzadigd vet in zit, maar daarbij kan ik je helpen. Verzadigd vet vind je vooral in bewerkte, lang houdbare voedingsmiddelen. Vooral de volgende voedingsmiddelen bevatten veel verzadigd vet:

[list icon=”times-circle” icon_color=”#D90000″]

  • Rood vlees
  • Zuivel
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Broodbeleg
  • Koekjes
  • Chips

[/list]

Daarnaast kun je ook gewoon op de achterkant van verpakkingen zien hoeveel verzadigd vet er in een product zit. Door minder van deze producten te eten, zal je snel een verbetering merken. Vervang het rode vlees in je dieet bijvoorbeeld door wit vlees, zoals kip, en eet eens magere in plaats van volle yoghurt.

Tip 3: Eet meer onverzadigde vetten

Dit klinkt misschien vreemd: ik heb je net verteld dat vetten vol zitten met cholesterol, en nu raad ik je ineens aan om meer vet te gaan eten? Dit klinkt vreemd, maar het is toch echt zo: onverzadigde vetten werken nou eenmaal heel anders in je lichaam dan verzadigde vetten, en kunnen zorgen voor een verlaging van je cholesterolniveau.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Hoe gek het ook klinkt: door iets meer vet te eten kan je de hoeveelheid vet in je lichaam verlagen.

[/quote]

Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat vetten zich niet binden aan je vaatwanden. Hierdoor ontstaan er niet van die gevaarlijke cholesterolafzettingen in je aderen, waardoor je aderen niet dicht zullen slibben. Dit helpt bij de preventie van hart- en vaatziekten. Het vet dat zich anders aan je bloedvaten had gebonden, wordt uiteindelijk gewoon afgevoerd, en hoopt zich niet op.

Voor elke portie verzadigd vet zou je ongeveer drie porties onverzadigd vet moeten eten. Dit betekent niet dat je ineens gigantisch veel onverzadigd vet moet eten, want te veel vet is nooit goed. Als 20-40% van je dagelijkse inname van calorieën uit vet mag bestaan, zorg er dan voor dat maximaal 10% van dit vet verzadigd is, en de overige 30% onverzadigd vet.

Op de achterkant van verpakkingen kun je gewoon zien welk percentage van het vet in dat product verzadigd is, en dus kun je kiezen voor producten die meer onverzadigd vet bevatten. Vooral nootjes en vis bevatten veel onverzadigd vet, net als avocado’s en plantaardige oliën (zolang deze geen transvetten bevatten, zie hiervoor de volgende tip).

Tip 4: Eet minder (het liefst geen) transvetten

Van verzadigd en onverzadigd vet heb je waarschijnlijk al weleens gehoord, maar de term transvetten is over het algemeen minder bekend. Transvetten zijn onverzadigde vetten, die door een chemisch proces zijn omgezet in verzadigde vetten. Deze transvetten kan je lichaam niet afbreken, en ze kunnen zorgen voor veel problemen in je lichaam.

[quote font_italic=”yes” icon=”1″ text_alignment=”center”]

Transvetten zijn zo slecht voor je, dat ze in Denemarken inmiddels verboden zijn.

[/quote]

Enkele van de nadelen van transvetten zijn dat ze kunnen zorgen voor ontstekingen in je lichaam, dat ze sneller zorgen voor overgewicht dan gewone vetten (ze worden immers niet afgebroken), en dat ze je cholesterolgehalte verhogen.

Ze zorgen er namelijk voor dat verzadigde vetten sneller worden opgenomen, en onverzadigde vetten minder snel. Dit zorgt voor een gigantische toename aan cholesterol.

Transvetten zitten in vrij veel bewerkte voedingsmiddelen (net als verzadigde vetten), zoals snoep, snacks, kant-en-klaarmaaltijden en gefrituurd voedsel. Als een van de volgende ingrediënten op het etiket staat, weet je dat je bijna zeker te maken hebt met transvetten:

[list icon=”exclamation-circle” icon_color=”#D90000″]

  • Transvet(zuren)
  • Gehard palmvet
  • Geharde plantaardige olie
  • Geharde plantaardige vetten
  • Gehydrogeneerde plantaardige olie
  • Gehydrogeneerde plantaardige vetten

[/list]

Het beste kun je dit soort producten helemaal uit je leven bannen, maar ik snap het best als je af en toe de verleiding niet kan weerstaan. Af en toe zondigen mag wel, maar probeer het echt tot een minimum te beperken. Transvetten zijn bijzonder slecht, niet alleen voor je cholesterol, maar ook gewoon voor je gezondheid als geheel.

Tip 5: Eet minder suikers

Omdat veel mensen wel weten dat cholesterol vooral met vet te maken hebben, kijken ze van deze tip nog weleens raar op. Toch kan ook het eten van te veel suikers leiden tot een te hoog cholesterol, en wel op twee verschillende manieren. Als je je cholesterol wil verlagen, zul je dus niet alleen van de vettigheden, maar ook van de zoetigheden moeten afblijven.

Ten eerste zorgt suiker ervoor dat je resistent wordt voor insuline. Dit leidt op zijn beurt weer tot een verhoogde hoeveelheid triglyceriden in je lichaam, en die zorgen weer voor de aanmaak van cholesterol. Dit effect zie je bij alle suikers, maar vooral geraffineerde suikers hebben deze invloed.

Ook worden suikers door het lichaam erg makkelijk omgezet in vet, veel makkelijker dan bij andere voedingsmiddelen het geval is. Hierdoor zorgt suiker indirect voor meer vet in je lichaam, wat zoals eerder uitgelegd slecht is voor je cholesterol. Vooral kunstmatige suikers (denk aan glucose- of fructosestroop) spelen hierbij een grote rol.

Tip 6: Gebruik minder alcohol en tabak

Alcohol en tabak zijn nooit goed voor je, en dit geldt ook voor je cholesterolgehalte. Drinken en roken zorgt voor een verhoging van de triglyceriden in je lichaam, wat er zoals net gezegd toe leidt dat je lichaam meer cholesterol aanmaakt. Om deze (en vele andere) reden kun je hier dus het best zoveel mogelijk mee stoppen.

Hopelijk kun je aan de hand van deze tips je cholesterol drastisch terugdringen, en je gezondheid sterk verbeteren. Als je de tips goed opvolgt, kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat het je niet lukt.