Waarom het Voedingscentrum niet Altijd Betrouwbaar is: 3 Redenen

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die graag willen afvallen, en als je kijkt naar de toename van overgewicht in de westerse wereld, dan is dat eigenlijk helemaal niet zo gek. Overgewicht kan ervoor zorgen dat je niet meer tevreden bent met je lichaam en met hoe je eruitziet. Daarnaast vinden ook mensen zónder overgewicht vaak dat ze nog wel iets aan hun lichaam kunnen verbeteren.

Een erg belangrijk onderdeel van afvallen, naast natuurlijk voldoende beweging, is het aanpassen van je voeding. Hiervoor heb je echter wel betrouwbare informatie over voeding nodig. Veel mensen komen uiteindelijk uit bij de informatie van het Voedingscentrum. Op het eerste gezicht lijkt het Voedingscentrum een erg betrouwbare en bruikbare bron van informatie. Helaas is dat niet altijd het geval – lees snel verder.

Het Voedingscentrum is een (semi-)overheidsinstelling, die erg uitgebreide artikelen op haar website heeft staan, waaruit je veel informatie kan halen over voeding en gezondheid. Helaas is het Voedingscentrum namelijk helemaal niet altijd even betrouwbaar als je misschien zou denken. Hoewel het idee achter deze instelling inderdaad is dat ze betrouwbaar en onafhankelijk zou zijn, is dit niet altijd hoe het in werkelijkheid uitpakt.

Hoe dat nou kan, dat zal ik je in de rest van dit artikel gaan uitleggen, aan de hand van de volgende punten:

  • Wat is het Voedingscentrum precies?
  • Waarom is het Voedingscentrum vaak niet betrouwbaar? 3 redenen
  • Hoe kun je wel aan betrouwbare informatie komen?

Wat is het Voedingscentrum precies?

Bijna elke Nederlander zal de term “Voedingscentrum” wel kennen, en waarschijnlijk weten ze ook wel dat deze instelling een website heeft met daarop allerlei informatie en tips over voeding. Veel mensen hechten ook erg veel waarde aan deze adviezen, en dit is eigenlijk vreemd, als je bedenkt dat de meesten van hen niet eens weten wat het Voedingscentrum precies voor instelling is.

Je neemt toch ook niet zomaar voedingsadvies aan van een willekeurige voorbijganger?

Het Voedingscentrum (of voluit Stichting Voedingscentrum Nederland) ontstond in 1998 door het samengaan van een aantal verschillende stichtingen. De belangrijkste hiervan was het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Dit bureau was oorspronkelijk opgericht na de Tweede Wereldoorlog, en gaf bijvoorbeeld advies over het veilig klaarmaken van bloembollen tijdens de hongerwinter.

Later ontwikkelde dit bureau zich meer tot een stichting voor algemene voorlichting over voedsel en gezondheid. Een uitvinding van dit bureau dat je misschien wel kent is de Schijf van Vijf, een soort richtlijn van de vijf voedselgroepen die je op een dag binnen zou moeten krijgen. Dit is een model dat het Voedingscentrum vandaag de dag nog steeds (in aangepaste vorm) gebruikt.

Vandaag de dag is het Voedingscentrum een semi-overheidsinstelling. Dat wil zeggen dat het Voedingscentrum in principe los kan opereren van de Rijksoverheid en er daardoor onafhankelijk van is. Het Voedingscentrum wordt voor de volle 100% gefinancierd wordt door het Rijk. De adviezen van het Voedingscentrum richten zich voornamelijk op de volgende vier punten:

  • Gezonde voeding (waaronder recepten)
  • Voedselveiligheid (denk aan crises zoals varkenspest en gekkekoeienziekte)
  • Voedselkwaliteitsaspecten (zoals dierenwelzijn, natuur en milieu, authenticiteit en eerlijke handel)
  • Voedsel voor specifieke bevolkingsgroepen (denk aan ouderen, kinderen en zwangere vrouwen)

Nu je weet wat het Voedingscentrum precies voor instelling is, denk je misschien dat de informatie van het centrum best betrouwbaar is. Ik ga je echter vertellen hoe het precies komt dat het Voedingscentrum niet altijd een betrouwbare bron van informatie is.

Waarom is het voedingscentrum vaak niet betrouwbaar? 3 redenen

Zoals ik eerder al heb aangegeven, is het Voedingscentrum dus niet altijd zo betrouwbaar als je zou denken. Hoewel er zeker slechtere plekken zijn om je voedingsadvies vandaan te halen, kun je dus niet zomaar blind afgaan op alles wat het Voedingscentrum je voorschotelt. Dat is natuurlijk jammer, omdat het Voedingscentrum wel erg duidelijk en makkelijk bereikbaar is. Het zou dus ideaal zijn als alle informatie gewoon klopte.

Maar hoe komt het nu precies dat de adviezen van het Voedingscentrum vaak niet helemaal betrouwbaar zijn? Je zou toch denken dat een instelling die 100% door de overheid wordt gefinancierd wel onpartijdig zal zijn? Dat zou je inderdaad denken, maar toch zijn sommige adviezen onbetrouwbaar. Dit komt onder andere door de volgende redenen, die ik hierna zal gaan uitleggen:

  • Het Voedingscentrum reageert traag op nieuwe wetenschappelijke inzichten
  • Er werken veel mensen uit de voedingsindustrie bij het Voedingscentrum
  • De voedingsindustrie heeft soms invloed op wetenschappelijk onderzoek
Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Reden 1: Het Voedingscentrum reageert traag op nieuwe wetenschappelijke inzichten

Een instelling die onafhankelijk is, en gefinancierd wordt door de overheid, zou zich natuurlijk vooral moeten baseren op wetenschappelijke inzichten als het gaat om voedingsadvies. Dit gebeurt bij het Voedingscentrum echter nauwelijks (hierover later meer) – en het gebeurt vooral op de verkeerde manier.

Op papier zegt het Voedingscentrum dat het haar adviezen baseert op de “Richtlijnen gezonde voeding” van de Gezondheidsraad, een ander onafhankelijk overheidsorgaan. Je zou denken dat dit ertoe leidt dat je in de adviezen van het voedingscentrum ook daadwerkelijk de huidige wetenschappelijke inzichten weerspiegeld ziet. Dit is echter vrijwel nooit het geval.

Het Voedingscentrum reageert namelijk erg traag op wetenschappelijke onderzoeken, waardoor het een heleboel achterhaalde informatie aanbiedt. De stichting kan niet snel genoeg reageren op de vele onderzoeken die continu gepubliceerd worden. Daarom wachten ze maar gewoon tot de Gezondheidsraad weer eens met een geheel nieuwe richtlijn komt voordat ze iets aanpassen.

Tegen de tijd dat het Voedingscentrum een wetenschappelijk onderzoek toepast, is het alweer achterhaald.

Neem nou als voorbeeld: melk en andere zuivelproducten. Tegenwoordig heerst onder wetenschappers het idee dat zuivel verre van essentieel is voor het functioneren van je lichaam. Niet alleen dat, maar ook steeds meer onderzoeken suggereren dat het consumeren van melk en andere zuivel erg ongezond kan zijn.

Het zit vol met hormonen¸ en kan volgens sommige studies zelfs leiden tot zwakkere botten.

Je zou denken dat dit ertoe leidt dat het Voedingscentrum zuivel uit de Schijf van Vijf haalt, maar niets is minder waar. Tot op de dag van vandaag staat zuivel er doodleuk tussen, zonder dat daar echt een goede wetenschappelijke basis voor is. Als je dat zo ziet, dan kun je niet echt volhouden dat eten volgens de adviezen van het Voedingscentrum wetenschappelijk verantwoord is.

Reden 2: Er werken veel mensen uit de voedingsindustrie bij het Voedingscentrum

Zoals ik eerder al aangaf, is het Voedingscentrum in beginsel een instelling die onpartijdig is, en onafhankelijk kan opereren van zowel de overheid als het bedrijfsleven. Hoewel dit tot op zekere hoogte ook wel klopt, kunnen er ook wel enkele kanttekeningen bij worden geplaatst. De adviezen van het Voedingscentrum zullen soms wel degelijk (gedeeltelijk) partijdig zijn.

Je hoort tegenwoordig nog wel eens het verhaal dat het Voedingscentrum deels wordt gefinancierd door het bedrijfsleven, maar dit is simpelweg niet waar. Hoewel dit in het verleden wel enige tijd het geval is geweest, is hier momenteel al lang geen sprake meer van. Tegenwoordig komt de financiering van het Voedingscentrum voor de volle 100% uit de zak van de overheid.

Dit betekent echter niet dat het bedrijfsleven helemaal geen invloed meer kan uitoefenen op het Voedingscentrum. Sterker nog: veel hoge functies bij het Voedingscentrum worden bezet door mensen die vroeger werkzaam waren in het bedrijfsleven, en dan specifiek de levensmiddelenindustrie. Vooral van levensmiddelengigant Unilever zijn veel werknemers afkomstig.

Geloof jij een Samsung-medewerker als hij zegt dat Samsungs de beste tv’s zijn?

Hoewel het natuurlijk heel goed mogelijk is dat veel van deze mensen hun werk gewoon integer doen, ligt er wel erg snel belangenverstrengeling op de loer. Als je een hoge functie bekleedt bij het Voedingscentrum, dan is het verleidelijk om het bedrijf waar je zoveel mensen kent te bevoordelen, door hun soort producten net wat meer aan te prijzen.

Ik wil nogmaals niet suggereren dat dit aan de lopende band gebeurt. Maar zelfs als dit soort belangenverstrengeling maar heel af en toe plaatsvindt, kan dit al grote gevolgen hebben voor de inhoud van belangrijke voedingsadviezen. Zo bestaat dus de kans dat je probeert af te vallen met een advies dat eigenlijk meer een reclamepraatje is, en dat schiet natuurlijk niet op.

Reden 3: De voedingsindustrie heeft soms invloed op wetenschappelijk onderzoek

Om voedingsadvies te kunnen geven, moet hiervoor natuurlijk eerst wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd. Soms gebruikt het Voedingscentrum gewoon de onderzoeken die van allerlei universiteiten vandaan komen. Het komt ook voor dat ze zelf actief op zoek gaan naar meer informatie, en daarom zelf opdracht geven tot onderzoek.

Hiervoor stellen zij een zogeheten leerstoel in. Dit is een onderzoeksproject, in opdracht van het Voedingscentrum, waarbij een deskundige wordt aangesteld als onderzoeksleider. Deze onderzoeksleider moet daadwerkelijk deskundig zijn: hij of zij moet namelijk verplicht hoogleraar aan een universiteit zijn. Dat is op zich natuurlijk een goede eis, maar het gaat hier vooral om een eis die niet wordt gesteld.

Het is namelijk gewoon toegestaan dat zo’n onderzoeksleider een andere functie heeft, ook wanneer het een functie in de voedingsindustrie betreft. Zo kan het zomaar het geval zijn dat de persoon die een onafhankelijk onderzoek naar bijvoorbeeld vlees moet leiden, zelf werkzaam is bij een fabrikant van vleesproducten. Je kan je dan afvragen hoe onafhankelijk het onderzoek nog is.

Jij zou je badkamer toch ook niet laten inspecteren door een verkoper van nieuwe badkamers?

Ik wil natuurlijk ook in dit geval niemand specifiek van iets beschuldigen, maar belangenverstrengeling ligt natuurlijk ook in dit geval al snel op de loer. Als het in jouw belang is dat er een bepaalde uitkomst uit een onderzoek komt, dan zal je meer geneigd zijn om te zorgen dat die uitkomst er ook echt komt.

Het gaat hier dus niet om belangenconflicten binnen de organisatie van het Voedingscentrum zelf. Het is wel nóg een manier waarop het bedrijfsleven indirect haar invloed uit kan oefenen op de adviezen van het Voedingscentrum. Hoewel je dus misschien niet zo’n zin hebt om je in elk afzonderlijk onderzoek te verdiepen, is dit wel een stuk veiliger dan blind afgaan op het Voedingscentrum en haar adviezen.

Hoe kun je wel aan betrouwbare informatie over voeding komen?

Je weet nu dat het Voedingscentrum niet altijd de meest betrouwbare bron is voor dieetinformatie, en misschien vind je dat niet al te leuk om te horen. Het leek immers zo’n makkelijke manier om aan alle relevante informatie te komen, en nu moet je weer op zoek naar andere informatie. Wat kan je dan wel doen als je aan betrouwbare voedingsinformatie wil komen?

Het misschien wat onbevredigende antwoord is: altijd zelf het onderzoek checken. Kun je ergens vinden wie er voor dit onderzoek heeft betaald, wie het geleid heeft, en of het misschien al wel achterhaald is? Dit is erg veel werk als je het grondig wil doen, maar ook een snelle Google-zoekopdracht is al beter dan helemaal niks doen.

Let hierbij wel een beetje op de betrouwbaarheid van je zoekresultaten. Er zijn zat “voedingswebsites” die je allerlei pseudowetenschappelijke onzin voorschotelen, zoals bijvoorbeeld dat je autisme zou krijgen van zuivel (wat natuurlijk grote onzin is). Als een universitaire publicatie een onderzoek tegenspreekt, dan kun je dat best vertrouwen. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon op deze website verder kijken. Hier hebben we namelijk een heleboel artikelen voor je klaarstaan over voeding, afvallen, en alles wat daar verder mee te maken heeft. Dit alles zal je ongetwijfeld gaan helpen als je van je overgewicht af wil komen, als je gewoon een paar kilo’s kwijt wilt, of als je gezonder wil gaan leven. Kijk dus vooral eens verder!

Verlies snel overtollig buikvet met simpele afslank recepten

Oscar Helm is voedingsexpert en dé autoriteit op het gebied van afslanken in Nederland. Hij heeft een afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden maar geen hongergevoel of jojo-effect geeft.

Ontdek hoe je afslankt en buikvet gaat verbranden met lekkere en simpel te maken afslank recepten van Oscar:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment